Ива Митева: Започват преговорите на ниво експерти за реформата в правосъдието

Днес следобед ще се водят разговори на експертно ниво в сектор "Правосъдие". Това обяви пред bTV председателят на парламента Ива Митева преди заседанието на комисията по правилника в НС.

Повод за коментара й са разговорите, този път между експертите на ИТН и останалите парти в НС. След консултациите през уикенда стана ясно, че ще бъдат сформирани поне 10 работни групи и те от началото на тази седмица ще нищят приоритети на бъдещия кабинет, които да се заложат в неговата програма.

Самата Митева поясни, че не знае подробности. Само напомни, че мандатът за кабинет още не е връчен. „Ние не участваме в преговорите, казахме каквото имахме да кажем“, коментира Йордан Цонев от ДПС.

Иначе относно промените в правилника Мария Капон от ИБГНИ поясни, че те ще имат свои предложения. Изтъкна, че за тях е важен парламентарният контрол, както и да се финансира на светло експертизата на народните представители".

Анна Александрова от ГЕРБ пък поясни, че те си държат на правилника от 44-то НС, както и да останат процедурите, които гарантират позицията на опозицията на трибуната. "Те оставиха правилник паметник на глупостта в 45-ото Народно събрание да си го оправят", каза Александрова.

На свой ред Надежда Йорданов от ДБ заяви, че от формацията ще настояват за две основни неща,едното от което е процеса на модернизация. "Предвиди се в 45-то НС до се комуникира с електронни подписи и за едно по разумни гаранции за по-качествен законодателен процес и създаване на Комисия за иновации и електронно управление", заяви Йорданова.

Подобни статии