Ива Митева - звънецът й отива

Снимка: БГНЕС Звънецът на председателското място й отива.

Нежна и грациозна, тя изглежда така, сякаш всеки момент ще полети. Тежка заблуда. Новата парламентарна шефка Ива Митева е човек, здраво стъпил на земята. Амбициозна и работлива, тя е една усърдна пчеличка, която удря в земята всички калинки, озовали се случайно на ръководни постове в държавата в друго време.

Единственото, на което трябва да се научи, е да се усмихва повече. На повечето кадри, с които фотографите се втурнаха да увековечат новото лице в парламента, тя е сдържана, скована и притеснена, а често и уморена. Но това е напълно нормално състояние за човек, който не знае ден и нощ. Митева е всеизвестна като завършен работохолик. И сенките под очите, които не скрива зад пластове грим, са част от чара й.

Наше момиче

Всъщност тя изобщо не е ново лице. Всички в парламента я имат за „наше момиче“, защото е израснала пред очите им. Това е една уверена млада дама със солидна подготовка, която се е доказала като експерт. И никой не може да оспори правото й да е начело на парламента. Напротив, Ива Митева е доказателството, че стъпка по стъпка един професионалист може да стигне до трона. Разбира се, председателското място в Народното събрание не е чак такава висота, но звънецът определено се е озовал в най-подходящите ръце.
21 години тя се е борила, за да стигне дотук. Изкачила се е по цялата стълба в парламентарната йерархия - от експерт до директор на дирекция “Законодателна дейност и право на ЕС”. Освен това е красива като цвете, акцент в парламентарния букет. Затова отдаваме на чиста женска злоба колажа, на който се появи в деня на откриването на 45-ото народно събрание - като чайниче с шарките на сакото й. Неслучайно този колаж се разпространи и сподели мълниеносно предимно от дамски профили.
Ако някой си мисли, че ще жегне по този начин жена с нейната визия и биография, няма смисъл да пробва. Митева е дотолкова отдадена на това, което прави, че просто не забелязва такива подробности от пейзажа. В жестовете и поведението й няма мекота, а решителност. Не прекалява с кокетството и не използва женствеността си като коз, а защитава позициите си с аргументи. Не проявява и никакви признаци на фамилиарщина, защото повечето от разговорите в парламента са делови. Освен това като родител на едно дете тя знае как да възпитава и не толерира тийнейджърски изцепки като тези, на които станахме свидетели още в началото на живота на 45-ото народно събрание. А най-забавното е, че тази сериозна дама е представител на най-артистичната и отчасти незряла в политическото си поведение и говорене група, на която шоуто й е в кръвта, така че първо ще се наложи да превъзпитава част от съпартийците си. Или поне да им скърца със зъби, когато прекалят.
Всъщност тя има чудесна усмивка и като всеки друг се забавлява с весели случки, но в компания рядко се случва да разкаже виц, с който да развесели всички. Не е пробвала. Може и да й се получи. Иначе всички са единодушни, че е емоционален човек и реагира веднага, без задни мисли и задръжки. Определят я като абсолютен професионалист и всички неизменно я уважават.

Експертиза

Това, че е родена в Разград, се споменава само мимоходом. За разлика от други при нея това не е трамплин за кариера. И затова крачките й не са толкова големи, колкото на някои „лъвчета“ оттам. Но пък никога в кариерата си не е била компрометирана от съмнения, че нещо й е дадено даром.
През 1996 г. завършва право в Софийския университет. Две години по-късно постъпва на работа в Министерството на правосъдието, а от 2000 г. е в Народното събрание. Член на експертните екипи за подготовка на предложения и обсъждане на промени в Конституцията на Република България. От 2007 г. активно участва в изработването на промените в изборните закони като член на експертните екипи за изработване на проект на Изборен кодекс и за приемане на нов Изборен кодекс. Затова сега, когато неспециалисти се опитват да я засекат, че има отстъпление от някои обещания на „Има такъв народ“, тя знае точно какво да отговори. Без да се замисли, без да се налага да й суфлират.
Хоноруван преподавател в Нов български университет, курс „Практическо нормотворчество“, тя не разписва книжки току-така. И депутатите, свикнали на дълги ваканции, вече преглътнаха горчив хап. Тази година великденската ваканция им се размина. Щеше да е лош ход, ако предложението на ПГ "Има такъв народ" не беше минало, така че със 165 гласа "за", трима "против" и трима "въздържал се" парламентът пожертва почивката си и козунаците ще са купешки. Вместо това ударно ще започнат да втасват законопроекти, които ще се разглеждат с това темпо, на което председателката на парламента е свикнала.
Някои изтъкват като недостатък, че няма политически опит. Именно това е нейно предимство. Защото не е придобила вредните навици на хора, дълго пребивавали в парламента и решени на всичко, за да се задържат на депутатските банки. Ива Митева просто знае, че дори да отстъпи крачка назад, ще си остане в парламента, който отдавна се е превърнал в неин дом. И ако го реди по свой вкус, това означава, че ред ще има. А това, че никога досега не е била свързвана с партии, гарантира нейната независимост. Шансът е на страна на един можещ и знаещ човек, който знае, че където и да отива, винаги има къде да се върне и не би паднал отвисоко.

 

Подобни статии