Ивайло Мирчев показва в изложба, че маслото и водата могат да живеят в една кожа

Виртуална изложба на художника Ивайло Мирчев може да се види до 16 май в онлайн пространството на галерия "Астри", съобщиха организаторите. Проектът е наречен "Всичко е живопис".

"Представата за живопис за мнозинството от хората е картина, изпълнена в маслена техника върху платно, коментира авторът. Ако е хартия или някаква твърда основа, покрита с водни боички, купени от книжарницата, това определено е втора категория изкуство. Но дали е така? Да си спомним за Владимир Димитров-Майстора и неговия "Цариградски цикъл", или за магията на Иван Милев, или за вълнуващите опуси на Никола Маринов, изпълнени в акварелна техника".

Мирчев подчертава, че просто е искал да провокира по-скоро себе си, преодолявайки съпротивата на различните материали в реализирането на артистичните си намерения. "Или, казано по друг начин - дали маслото и водата могат да заживеят в една кожа", обяснява той. По думите му, отговорът е "Едва ли, но трябва да се опита".

Ивайло Мирчев е роден е на 11 август 1954 г. в София. Син е художника Никола Мирчев. Има множество самостоятелни изложби. Негови платна са притежание на НХГ, както и на галерии в Аахен, Франкфурт, Дюселдорф, Виена, Милано, Токио. Преподава живопис в Националната художествена академия. Между 2004 и 2011 г. бе председател на Съюза на българските художници.

Подобни статии