Иван Рилски пречиства от грехове в пещера

Светията и днес върши чудеса

Снимка: Кюстендил.ком Пещерата на светията край село Скрино

Днес вярващите почитат паметта на Иван Рилски и са убедени, че пещерата на светията пречиства от земните тегоби и грехове.

Мнозина обаче не знаят, че Иван Рилски е живял в няколко пещери, където е е отдавал на пост, молитва и изцеление на страдащите. Едната от пещерите се намира до Рилския манастир. Другата е югозападно от село Скрино, където покровителят на България е роден през 876 г. Тя е на около половин километър от Руенския манастир. В пещера светецът е започнал монашеския си живот и е била първата му обител преди да се пресели към Витоша, а после и към Рилския манастир. До пещерата се стига по пътека, която тръгва от храма на манастира, който днес носи името на светията. От самата пещера е останала малка част, но въпреки това тя е изключително интересен туристически и поклонически обект. Вярва се, че само тези, които са с малки грехове, могат да преминат през отвора й.

От манастира тръгва и пътеката за “Кръста”. Това е местност, откъдето се разкрива прекрасна панорамна гледка към Рила, Верила, Коньовската планина и Влахина, а също и към околните села. Според преданието една девица се е хвърлила оттам, за да се спаси от гонещите я турци.

Има и трета пътека, която води до Светата вода. Хората казват, че помага при очни заболявания. Намира се на 36 км от Кюстендил.

Иван Рилски е роден според житиеписците в днешното бобошевско село Скрино през 876 г. Той умира в 946 г. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I. Най-дейните му години са при цар Петър I (който царува от 927 до 969 г.). Основният празник на Иван Рилски в православния календар е на 19 октомври.

Житията му посочват, че до 25-годишна възраст Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Когато родителите му умират, раздава на бедни и болни хора своята част от наследеното и постъпва като послушник в манастира „Св. Димитър“ под връх Руен във Влахина планина. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където след време основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести.

Славата на Иван Рилски му се разнася надалеч от из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 450 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Умира на 18 август 946 г., на 70-годишна възраст. На тази дата църквата чества неговото успение. Погребан е в притвора на църквицата в каменна гробница, запазена и до днес.

Подобни статии