Избори в най-ниската точка на кризата

Министърът (на финансите Флорин) Къцу има най-точните данни за дълбочината на пропастта - ситуация, сравнима само с румънската икономика след края на войната през 1945 г.

Местните избори след 11 дни (на 27 септември - бел.ред.) са първият реален тест за политическата класа в Румъния. Избирателите, колкото от тях имат смелостта да отидат до кабината за гласуване, ще оценяват на първо място мерките за справяне с кризата. Мнозинството от населението преоткри по време на пандемията поговорката-пожелание: "Здраве, защото е по-важно от всичко друго!". При това положение едва ли ще влязат в играта през последните дни на предизборната кампания други теми за дебати. От седем месеца всичко се отнася до Ковид-19 - новата ос, около която се върти планетата.

Конспиративните теории, умело лансирани и поддържани, не успяха да отклонят приоритетното внимание от действията за противовирусна защита, които потвърдиха силната връзка между държавата и индивида. Извънредното положение затвърди още повече ролята на държавните институции, които показаха повече мускули и по-малко умение при налагането на защитните мерки.

След първоначалната фаза на повсеместния страх се появиха икономическите последици от изолирането на страната и затварянето вкъщи. Здравната криза, дублирана от спад на икономиката, поставят Румъния в ситуации, в които ефикасността на управлението им на национално ниво зависи пряко от доверието на гражданите във властите.

Социологическите проучвания показват година след година, че според мнението на мнозинството Румъния се отправя в грешна посока. Много е трудно да бъде сменена тази тенденция - нито един кръг избори не можа да направи това.

Сега икономическият спад с над 10 процента само за едно тримесечие показва, че се намираме в една "Марианска падина". Министърът (на финансите Флорин) Къцу има най-точните данни за дълбочината на пропастта - ситуация, сравнима само с румънската икономика след края на войната през 1945 г.

Либералите, дошли на власт, когато икономическата ситуация беше обещаваща, с прогнозиран солиден растеж в средносрочен план, внезапно се оказа, че трябва да се справят с безпрецедентна криза. Връщане към по-добри времена е обявено за еврозоната за първото тримесечие на 2022 г. По-голям оптимист, Къцу очаква нивото на брутния вътрешен продукт от четвъртото тримесечие на 2019 г. да бъде достигнат през четвъртото тримесечие на 2021 г.

Лошият късмет на либералите е, че трябва да организират местни и парламентарни избори тъкмо в най-ниската точка на V-образната крива на кризата. Признаците на някакво възстановяване са все още бледи. Възобновяването на ритъма на растеж в някои сектори на индустрията и услугите е окуражаващо, но песимизмът доминира във въздушния транспорт, хотелиерско-ресторантьорския сектор, недвижимите имоти. Автомобилната индустрия, която има съществен дял в Румъния, се намира пред радикални промени към електрически преход.

Можем да видим пандемията и като един повод за изясняване на бизнеса, за разграничаване на тези, които са минали само временно през настоящата криза, от онези, които са засегнати фундаментално от зародишите на регреса и които няма да може да бъдат спасени.

Разглеждайки в този алгоритъм и политическата сцена, изборите във V-образната крива ще направят една драстична селекция на политическите оферти. След този цикъл ще видим кой ще остане да ръководи на местно и национално ниво излизането от кризата.

Подобни статии