Избраха председателя на българската федерация по тенис Стефан Цветков на престижна позиция в АТП

Председателят на българската федерация по тенис Стефан Цветков бе избран за член на Европейската група в Борда по турнирите на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП).

Заедно с него в групата, която се грижи за организацията на всички европейски турнири под егидата на АТП, влязоха и други известни и влиятелни имена в световния тенис, съобщиха от родната тенис централа.

За свой представител в Борда по турнирите на АТП групата избра бившия мениджър на Доминик Тийм - Хервиг Страка (директор на турнирите във Виена и Гщаадт). Останалите членове, освен Стефан Цветков (директор на Sofia Open), са Рихард Крайчек (на турнира в Ротердам), Джерард Цобанян (на "Мастърс" в Мадрид), Джорджо ди Палермо (на "Мастърс" в Рим), Жан-Франсоа Кожол (на турнира в Марсилия), Жулиен Бутер (на турнира в Метц), Кристер Хулт (на турнира в Бастад) и Едвин Вайндорфер (на турнира в Щутгарт). Групата има 3-годишен мандат, който започва на 1 януари 2022 г.

Европейската група по турнирите е една от трите такива към Борда на АТП, заедно с тази за Северна и Южна Америка, и International, която включва останалата част от света - Азия и Океания. Под ръководството на тази група се провеждат най-престижните надпревари на Стария континент, сред които четири "Мастърс 1000" (в Мадрид, Рим, Париж и Монте Карло), седем от категория ATП 500 и 19 от ATП 250 (сред тях е и Sofia Open).

Това е поредна важна позиция, която председателят на българската федерация по тенис Стефан Цветков заема в международните структури. Той е и българинът, заемащ най-високи постове в световните тенис организации. Член е на Борда на директорите на Международната тенис федерация (ITF) и на Борда на Hopman cup PTY.

Бил е още вицепрезидент на Европейската тенис асоциация (Tennis Europe) и понастоящем е неин пожизнен почетен съветник. Член е на Глобалния съвет към Световната зала на тенис славата в Нюпорт, с президент Тод Мартин. Цветков е и член на Борда на директорите на Професионалния тенис регистър на треньорите - Professional Tennis Registry (PTR-USA). Освен това е президент за България на The Global Professional Tennis Coach Association, президент е и на International Lawn Tennis Club - Bulgaria (организация за дипломация и филантропия чрез тениса, създадена през 1928 г. във Великобритания с клубове в 40 страни).

Подобни статии