Издават любовните писма на Пенчо Славейков

Снимка: bulgarianhistory.org Пенчо Славейков и Мара Белчева

Любовната кореспонденция на една от най-известните и обсъждани двойки в българския културен живот от началото на XX век - Пенчо Славейков и Мара Белчева, са вече публикувани в книга.

Издател е Сдружение „Българска история“, решили да съберат на едно място писмата на Славейков до неговата възлюбена. „Двамата са творци с широк светоглед, които нямат склонност да се придържат сляпо към авторитетите или да гледат безкритично на установените порядки. Те са видни интелектуалци, отдали се на каузата да въздигнат родната литература до нови висини. Без съмнение те са сред най-изтъкнатите представители на националния елит по онова време“, разказват от Сдружение „Българска история“.
В луксозния том са поместени десетки кореспонденции с най-ранна дата 1903 г. и най-късна 1911 г., непосредствено преди смъртта на бележития поет. Запазен е автентичният език на автора, нанесени са единствено промени, засягащи съвременните граматични норми, подчертават издателите.
Писмата на Пенчо Славейков са публикувани за първи път от самата Мара Белчева. Те съвпадат с най-продуктивния период в творческата му кариера, когато той публикува сборника с лирически миниатюри „Сън за щастие“ (1906 г.), ново издание на сборника „Епически песни“ (1907 г.), антологията „На острова на блажените“ (1910 г.), шедьовъра „Кървава песен“ (макар и незавършена), а малко преди смъртта си е номиниран за Нобелова награда от Алфред Йенсен, допълват още от „Българска история“. Книгата е вече в разпространение.

Подобни статии