Изясниха защо пациенти с болестта на Паркинсон понякога имат видения

Швейцарски учени установиха защо пациенти с болестта на Паркинсон понякога имат видения с призраци. Това се дължи на поражения във фронтално-темпоралната област на мозъка им, пише в. "Дейли мейл".

Около половината от хората, страдащи от споменатото заболяване, имат чувството за неизяснено присъствие. Незначителни халюцинации възникват при тях по-рано от всички останали симптоми на болестта, като тремор и скованост на мускулите. Пациентите с по-изявени видения впоследствие ще имат значително понижаване на когнитивните функции с напредването на болестта.
Екипът на Олоф Бланке от швейцарския Федерален технологичен институт използвал магнитен резонанс и роботика за установяване на споменатите увреждания при болните пациенти. По думите на учения в рамките на експериментите бил поставен един робот пред субекта, който измерва движенията му. Втори робот пък записва сигналите на изследвания пациент. Те се сравняват с реакциите на здрави хора. "Когато констатираме несъответствие между първия и втория робот, тогава именно възникват халюцинациите. Когато фронталният робот прави нещо различно от втория, тогава възникват халюцинациите", твърди Олоф Бланке.
Паркинсонизмът поразява един на всеки 500 души. Той се изразява в скованост на мускулите, забавяне на движенията, тремор, нарушения на съня. Това е прогресиращо неврологично заболяване, при което се разрушават клетки в онази част на мозъка, която контролира движенията. При заболелите се изтощават запасите от допамин, хормонът на щастието. Засега няма лекарство и способ за преустановяване хода на заболяването. Учените изтъкват, че информацията за халюцинациите е оскъдна, тъй като пациентите се притесняват да споделят своите видения.

Подобни статии

 • "Левски" открива ваксинационен център на легендарния си стадион

  Столичният гранд "Левски" за пореден път доказа защо едно от традицинните прозвища на клуба е Отбора на народа, макар и то да е недолюбвано от историческите съперници на сините. ПФК "Левски" се включва в кампанията по ваксиниране срещу Ковид-19, съобщават от клуба. "Сините" ще обособят помещение непосредствено до клубната експозиция, което ще служи за ваксинационен център.

  40
 • Джипи на 86 години лекува болни с COVID

  Джипи на 86 години лекува болни с COVID

  Три десетилетия не е ползвал отпуск и болнични

  На 19 октомври отбелязваме Деня на българския лекар. За медицинската професия казват, че не е работа, а призвание. Доказателство за това е 86-годишният д-р Хари Папазян, който и до днес лекува болни с коронавирус и макар че е с пирон в крака, всеки ден е в кабинета си, на разположение на своите пациенти. Близо три десетилетия д-р Папазян не е ползвал платен отпуск. През всички тези години той е спасил десетки човешки животи. Лекар по сърце, по призвание и по професия.

  61
 • Обявяват новите по-строги мерки срещу пандемията в сряда

  Обявяват новите по-строги мерки срещу пандемията в сряда

  Срещу спиране на плановите операции се обяви здравният министър Стойчо Кацаров. Това каза самият той след среща с болнични асоциации. Кацаров е разговарял с тях и за това да има зелен сертификат за служителите в лечебните заведения. От там са подкрепили идеята.

  71