Изказванията в НС за ВСС и главния прокурор звучат ултимативно, заяви Боян Магдалинчев

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира изказванията в парламента по повод решението на ВСС, че не е допустимо искането на правосъдния министър за прекратяване мандата на главния прокурор.

Според него някои изказвания са звучали така: "Или отстранявате главния прокурор, или си отивате". "Е, предпочитам да си отида вместо така да се поставят ултимативно нещата", каза Магдалинчев.
"Имат си механизми, ако решат да го правят - да прилагат Конституцията, да прилагат законите, и, ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват", заяви Боян Магдалинчев.
Той отбеляза още, че съдебната система винаги е подхождала с уважение, сдържаност и толерантност към изпълнителната и законодателната власт, и продължава да го прави. "Необходимо е такова уважение и от страна на другите власти. Ако преценяват, народните представители, че трябва да предприемат действия по промяна на Конституцията или закона, да го направят", каза още Магдалинчев.
Той добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.
По думите му, това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка.
"Ние ще бъдем доволни, ако Конституционният съд бъде сезиран и се произнесе по искането на изпълнителната и законодателната власт", каза още Магдалинчев във връзка с въпроса какви са правомощията на министъра на правосъдието и може ли да иска отстраняване на главния прокурор.

Подобни статии