Изложба показва картини на Любен Зидаров по Андерсеновите приказки

Изложбата "Шейсет лета Андерсенови приказки" се открива на 16 ноември и ще продължи до 7 декември, съобщиха от галерия "Ракурси" - домакин на събитието.

Авторът Любен Зидаров е илюстрирал стотици литературни произведения и нерядко с едно от тях той остава свързан с "любов за цял живот". За него това се оказват приказките на Ханс Кристиан Андерсен - шест издания, шест различни варианта и шейсет лета помежду им.

По думите на илюстратора, тяхната поетика, философска дълбочина и мъдрост правят така, щото читатели от всякакви възрасти - от деца до старци, да откриват там по нещо свое, оставащо завинаги съкровено. Затова и завръщането към Андерсен в различен житейски етап води до нови, невидяни преди нюанси и внушения.

Първият двутомник с черно-бели и цветни илюстрации е отпечатан от издателство "Народна младеж" през 1964-65 г. Техният успех и международните им награди водят до още две издания през 60-те и 70-те години, като всяко едно от тях представлява и развитие на тяхното пластическото тълкуване, което води до еволюираща илюстративна стилистика.

Създадените в края на 80-те и началото на 90-те без издателска поръчка илюстрации от "втория период" успяват да видят бял свят чак през 2006 г., издадени от "Захарий Стоянов" по повод 200-годишнината от рождението на Андерсен. Интересът към тях става причина през 2015 г. за покана от пекинското издателство Ever After Books за специално издание с нова селекция, предназначено за четящата на китайски език публика.

В края на миналата година издателство от "Захарий Стоянов" направи възможна появата на андерсеновите илюстрации от "третия период" на Любен Зидаров.

Любен Зидаров е завършил живопис в софийската художествена академия през 1948 г. Започва творческия си път в областта на илюстрацията, който никога на изоставя. Илюстрирал е стотици книги, между които по няколко различния издания на класически произведения на световната литература за млади читатели като "Андерсенови приказки", "Приказки на Шехерезада", "Островът на съкровищата", "Граф Монте Кристо", "Том Сойер", "Принцът и просякът", "Чичо Томовата колиба", "Хофманови разкази", приказките на Оскар Уайлд, приключенските романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, а също и на някои от най-значимите български писатели - Николай Райнов, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.

Зидаров е сред създателите на рисувания комикс в България и на модерното течение в българската илюстрация. Той е и един от основателите през 1957 г. на първото у нас илюстровано списание за деца - "Славейче". Същевременно, илюстрира и редица произведения на литературата за възрастни, например неговите знаменити линогравюри към поезията на Яворов.

Подобни статии