Изложба представя първия българин, удостоен с Хердерова награда

Престижната Хердерова награда на първия българин, удостоен с това високо отличие, е централен експонат в изложбата "Рицар в живота и науката", подредена в Националния исторически музей (НИМ), съобщават от музея.

Поводът е 125-та годишнина от рождението на големия български етнограф и фолклорист Христо Вакарелски (1896-1979), който получава наградата през 1965 г. на специална церемония в университета на Виена.

Включени са документи, снимки, ордени, медали, книги и картини, лични вещи на Христо Вакарелски, много от които се показват за пръв път. Това е представителна част от голямото дарение, което през 1996 г. правят на НИМ неговият син Тома Вакарелски и дъщерята на учения Донка Вакарелска-Чобанска.

Отразена е и многостранната дейност на Христо Вакарелски в областта на етнографията и фолклористиката, теренните му и научни проучвания, високото международно признание, заслугите му като музеен деец и директор на Етнографския музей в Скопие и на Народния етнографски музей в София.

Показан е неговият принос за създаване на задругата на майсторите, широките му контакти със световнопризнати чужди учени и български колеги, с които води обширна и дългогодишна кореспонденция, често оказвайки им безкористна и неоценима помощ в областта на етнографията. Заради това писателят Николай Хайтов го нарича "рицар в живота и науката".

Подобни статии