Изложба представя връзката между изкуството и архитектурата

Връзката между изкуството и архитектурата днес е представена в изложба "Градът отдалече", съобщават от галерия One - домакин на събитието от 14 до 27 септември.

Представената селекция от творби обединява произведенията на художници и архитекти от шест държави, за които градът е както обект на анализ, така и поле за намеса.

Целта е да се създаде диалог между съвременни произведения и предложения, възникнали по време на радикалното движение от 60-те и 70-те години, което позволява да се върнем към ролята на архитекта и да покажем опитите да пренапишем произхода на градовете и тяхната архитектура, разказват организаторите.

По думите им чрез 11 творби на художници и архитекти, изложбата е възможност за една градска разходка от далеч и от близо, разкривайки както утопиите от 60-те години, така и крехкостта на настоящето, изправено срещу екологични и индустриални бедствия.

В рамките на изложбата ще има поредица от лекции - 14 септември - арх. изкуствовед Набила Метаир: "Пейзажите на колекцията на Регионалния фонд за съвременно изкуство на Център-Долина на Лоара: от архитектурната утопия на 60-те години до новите области на експериментиране"; 15 септември - арх. Тодор Михайлов: "Архитектурни и литературни утопии"; 16 септември - арх. Александър Йончев: "Ролята на архитектурната утопия в града на бъдещето"; 20 септември - арх. Любо Георгиев: "Заинтересованият изследовател"; 21 септември - Венелин Шурелов: "Новите медии, обещания и опасности"; 23 септември - арх. Стефан Аспарухов: "Периурбанизационните процеси и трансформациите на земеделски територии в България".

Подобни статии