Изложба разказва за Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни

Изложбата "Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни" ще бъде открита на 7 декември в галерия "Академия", съобщават от Националната художествена академия (НХА).

Участници са художниците Емануела Ковач, Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Онник Каранфилян, Бранко Николов, Людмил Георгиев, Васил Колев-Vassillo и Веселин Дамянов-Ves, които отдадени на текста и фигурата на Данте, създават свои пластически прочити на впечатлението си от тази отговорна среща.

"Така седем столетия след смъртта на Данте, пред нас се разкрива палитра от образи, излезели изпод ръката на изявени майстори на графичното изкуство в България, които ни възвръщат към архетипните представи за устройството на мирозданието и извечните страхове и надежда за избавление. Представи, продължаващи да бележат и собственото ни съвремие, въпреки свръхдигиталното ни и о-без-въобразено настояще. Представи, от които като че ли имаме все по-живо нужда. За да можем да се възвърнем към себе си в общението си с Демиурга", разказват кураторите Аксиния Джурова и Пламен Петров.

По думите им "Божествена комедия" на Данте не просто пресъздава метафорично вечното екзистенциално човешко пътуване от живота през смъртта към вечния живот, кодифицирано от християнската религия като път към богопознанието и спасението. "Божествена комедия", замислена и конструирана като Вселена на божествената хармония с нейните три компонента - ад, чистилище и рай -илюстрира колебанията и търсенията на човешкия дух, открил своето безсмъртие във вечната и чиста любов. Това, колкото средновековно, толкова и модерно произведение, векове наред вълнува своите читатели с необичайната сурова красота на своите художествени реалии и независимо от органичната си връзка със света на западната християнска метафизика, вплита в литературната си тъкан и една мистична линия, добре позната и сред православния свят, допълват кураторите.

По думите на директора на Италианския културен институт в София Верена Витур, Данте е една от фигурите, оказали най-голямо влияние върху италианските и европейските култура и литература. Пътуването му в отвъдното съдържа изключително много метафорични и символични значения, свързани с "души" в различни състояния, от всички епохи и от всякакъв произход, и намираме различни допирни точки с видението за задгробния живот, представено от южните славяни, допълва тя.

Подобни статии