Изложба, вдъхновена от Данте, представя известния римски златар Диего Перкоси Папи

Продължава отбелязването на 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери - с предварителен фотопоглед към изложбата на известния римски златар Диего Перкоси Папи. Тя може да се види на открито, от външната страна на резиденцията на италианското посолството, на пешеходната ул. "Париж", съобщават от посолството на Италия и Италианския културен институт в София.

Проектът "Скъпоценният път на Данте. Божествената комедия в бижутата на Диего Перкоси Папи" ще бъде реализиран следващата пролет в сътрудничество с Националната художествена галерия - в бившия царски дворец.

Папи е изградил ценно и оригинално изложбено предложение, вдъхновено от "Божествената комедия", като снимките целят да събудят у посетителя същите емоции, описани от големия италиански поет, допълват организаторите. Големите фотографски пана се основават на изложбата на ателие "Перкоси Папи".

Целта на проекта е да покаже в чужбина това италианско художествено и културно наследство, което е резултат от изтънчена и хармонична връзка между история, култура, изкуство и занаятчийство от най-високо ниво. Именно чрез бижутата, които са прецизно възпроизведени с особено внимание към цветовете и емайлите, Диего Перкоси Папи отдава най-голяма почит на творбата на Данте.

Бижутата "Перкоси Папи" са обичани от широка публика, която включва както артисти, интелектуалци, аристократи и кралски семейства, така и представители на света на киното и модата.

Подобни статии