Изписват пациентка на 91 години, изчистена от COVID-19

Снимка: Дарик радио д-р Тома Томов

91-годишна пациентка ще бъде изписана от Инфекциозна болница в София, след като е излекувана от COVID-19. Тя е била приета в много тежко състояние, а заразата е изчистена, без да се използват специални противовирусни медикаменти, съобщи БНТ.

 

Жената, за която става въпрос има много съпътстващи заболявания, в това число артериална хипертония, исхемична болест на сърцето и хронична артериална недостатъчност на крайниците. Тя е и с ампутиран десен крак, обясни д-р Тома Томов - началник Първо детско отделение, СБАИПБ "Проф. Иван Киров".

При толкова много хронични заболявания, лекарите изключили противовирусните медикаменти, след което атакували бронхопневмонията с двойна антибиотична терапия. По чудо не се стигнало до апаратно дишане.

"Тя е жена със силен дух. Много е важно в една такава ситуация човек да не губи увереност, че ще се справи. Това помага неимоверно. Ние се учим с всеки един пациент, който преминава през нашата болница", уточни д-рТомов.

В Инфекциозна болница имат огромен опит в лечението на болни с вируса на СПИН и са от малкото, които са по-умели и смели в използването на лекарства срещу ХИВ, които помагат и при COVID-19. Въпреки това следят крайно внимателно как се развива програмата "Солидарност", обявена от СЗО.

Идеята е максимално бързо да се наберат пациенти с коронавирус и то с тежка форма на коронавирус и са включени държавите с повече на брой пациенти, обясни д-р Нина Янчева, дм, началник отделение за придобита имунна недостатъчност, СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров".

Програмата на СЗО е първи опит в цялата история на медицината да се обединят данните на всички, за да може да не направи достатъчно точно клинично проучване за действието на някои от наличните противовирусни медикаменти срещу СПИН, Ебола, Хепатит С и малария, които са показали ефект и при COVID-19.

Тъй като до момента има много клинични проучвания, но се смята, че има недостатъчно брой пациенти включени, пък няма контролни групи, а и данните от тези групи са доста противоречиви.Дали се скъсява периода на боледуване и дали се намалява процента на смъртния изход, каза д-р Янчева.

В Инфекциозна болница също ще споделят опита си с медикаментите срещу ХИВ с колеги от други болници у нас. В цял свят, както никога до този момент, са регистрирани стотици клинични проучвания на вече съществуващи медикаменти. Всички са мобилизирани да прецизират терапиите със старите и налични медикаменти.

Подобни статии