Изплатиха близо 450 хил. лв. компенсации на розопроизводителите

Държавен фонд  „Земеделие“ е  изплатил 444 339 лева на 7 розопреработватели по помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Подадените заявления по помощта са 15, от които допустими са 11. Останалите 4 розопреработватели ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки.

Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза. Преработвателите следва да са изкупили маслодайна роза от стопаните на цена за 1 кг. розов цвят, но не по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС, в обем не по-малко от 70% от обема през 2020 г.

На подпомагане подлежат предприятия, преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза. Периодът, в който предприятията можеха да кандидатстват по схемата, продължи от 2 до 20 август.

Подобни статии

 • Тютюнопроизводителите получават 3 млн. лева подкрепа по схемата de minimis

  Тютюнопроизводителите получават 3 млн. лева подкрепа по схемата de minimis

  Тютюнопроизводителите ще получат подкрепа в размер на 3 млн. лв. по схемата de minimis. Решението за предоставяне на държавната помощ е взето на редовно заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Средствата са гласувани с Регламент (ЕС) нр. 1408/2013 от 18 декември 2013 г., изменен с Регламент (ЕС) нр.316/2019 за подпомагане на регистрираните тютюнопроизводители за част от разходите за производство, съобщават от фонд "Земеделие".

  104
 • С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

  С общо 6 млн. лева се увеличава бюджетът по помощите за хуманно отношение към свине и птици

  Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" увеличи с общо 6 млн. лв. финансовия ресурс за 2021 г. по схемите "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете" и "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците". С допълнително гласуваните средства бюджетът на всяка една от държавните помощи се увеличава с по 3 млн. лв. и от 35 млн. лв. нараства на 38 млн. лв., съобщиха от ДФЗ.

  93
 • Пуснаха кокошарници на изплащане

  Пуснаха кокошарници на изплащане

  Кокошарници на изплащане пуснаха най-популярните платформи за интернет търговия, показа проверка на „Телеграф“ в нета. Къщичките са сравнително малки, за по няколко кокошки и предоставят почти луксозни условия за сън, гнездене и разходки на пернатите. Вътре могат да се гледат и пъдпъдъци.

  96