"Изправи се БГ! Ние идваме!" внесе първите законопроекти, сред които за преизчисляване на пенсиите и промени в Закона за личната помощ

Председателят на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова и всички народни представители от групата внесоха законопроекта за преизчисляване на пенсиите и промените в Закона за личната помощ, съобщиха от пресцентъра на групата.

В промените на Кодекса за социално осигуряване се предвижда преизчисляване на пенсиите в сила от 1 септември 2021 г. Според текстовете индивидуалният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лв.
С предложените промени в Закона за личната помощ се връщат отменените в края на 2020 г. текстове. Така, законът се връща във вида, в който беше приет през 2018 г. след осеммесечни протести на майките на деца с увреждания. Така вече хората с увреждания ще имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17.00 ч. в делничните дни. С промените ще бъде увеличено и заплащането на личните асистенти от октомври 2021 г., като то ще бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата, а не както досега 1,2, се посочва в съобщението.
От групата са предложили и комисия по ревизията, която ще разшири дейността на едноименната комисия от 45-ото Народно събрание. От ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" са внесли и проект на решение за създаване на комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.
Зам.-председателят на групата Николай Хаджигенов е инициирал промени в Закона за НСО за премахване на специализирания транспорт на лица, заемали длъжностите премиер и председател на парламента - до четири години след освобождаването им от длъжност, за премахване на специализирания транспорт на членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата, както и главният прокурор да има право на лична държавна охрана единствено при доказана необходимост. От групата внасят и промени Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.
ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" е внесла и проект на решение за изслушване на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов относно искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.
В същото време в позиция във връзка с предстоящите преговори за съставяне на правителство от Изпълнителния съвет на "Движение България на гражданите" /ДБГ/ заявяват, че "Изправи се БГ!Ние идваме!" следва да подкрепи правителство на промяната без да участва в него и да отстоява провеждането на ключови политики. Според ДБГ министрите от служебния кабинет Бойко Рашков, Янаки Стоилов, проф. Велислав Минеков и Кирил Петков имат място и в следващо редовно правителство.

Подобни статии