Изпълнителят Илиян: Вярвам в Бог и знам, че всичко в живота се случва с причина

Илиян

"Аз много вярвам в Бог и знам, че всичко в живота ни се случва с причина. Затова винаги казвам, че трябва да бъдем добри и да приемаме решенията на Бог", казва изпълнителят Илиян.

- Илиян, наскоро излезе най-новата ви песен, която превзе класациите за броени часове. Очаквахте ли този успех?
- Не съм очаквал такъв успех, но се постарахме много с Даниел Ганев да направим нещо различно, което хем да е модерно, хем да вкараме мотиви от нашата народна музика, от фолклора ни. Да има гайда, гъдулка. Това се харесва не само у нас, а и сред българите, които живеят в чужбина. Исках тази песен да си бъде типично българска.

- Коя е Чика?
- Чика може да бъде всяко момиче, което носи в себе си енергия, позитивизъм и усмивка. Самата песен е изпълнена с много енергия. Лятно, свежо. Искахме текстът да бъде нещо по-бързосмилаемо, да не е тежък, а да създава настроение в топлите дни и смятам, че успяхме да направим един добър проект.

- Музиката на тази песен ни пренася отново към типичния попфолк. Вие много пъти сте експериментирали и с хип-хоп и с всякакви стилове във ваши проекти. Смятате ли обаче, че феновете се радват именно на традиционното звучене?
- Много зависи от хората. Да, голяма част от тях търсят това звучене, искат винаги да чуят комерса. Аз съм от хората, които обичат да са новатори, да правят различни неща и да експериментират, и в повечето случаи предпочитам да направя нещо различно и да го предложа на публиката, отколкото да се пусна по спиралата на типичния комерс, който се предлага. Най-добре е да се открие балансът - хем новаторско, хем комерсиално.

- Виждаме, че почти през ден сте на участие по родното Черноморие. Успя ли народът да си вземе глътка въздух и има ли настроение да се забавлява?
- Голяма доза позитивизъм има в хората след пандемията. Виждам, че има наслада, забавляват се от сърце, което мен много ме радва. За себе си мога да кажа същото. Аз виждам хубавата страна на пандемията. Винаги съм се старал във всяко лошо нещо да извадя позитивите и да погледна къде е хубавото в цялата ситуация. Да я виждам хубавата страна, защото всеки един от нас се е замислил, задал си е въпроси и си е отговорил за живота си. Бяхме приели преди това всичко за даденост и оттам идва големият проблем. Ние си мислим, че всичко си ни е даденост, а не е така и дай Боже, да сме се научили да сме благодарни на това, което имаме, и да ценим и най-малките неща, защото в един момент се забравихме.

- В последно време прави впечатление, че отново започнахте да се събирате много с колегите си и да се забавлявате. Има ли промяна и във вашата гилдия?
- Много ме радва, че тази година сме много задружни. Не че не сме били винаги, но сякаш не се събирахме толкова. Винаги съм казвал, че трябва да се подкрепяме, защото за всеки има място под слънцето. Нито той може да вземе твоето, нито ти чуждо. Всеки е успял. И единственото нещо, което може да направим всички , ако сме разумни и сме над нещата, можем да правим заедно проекти, да радваме хората и да успяваме заедно. Тази година сме много сплотени. Търсим се, пием кафета, заедно ходим на плаж, след участие се търсим. Преди няколко вечери бяхме в един клуб в Слънчев бряг и след това аз отидох да хапна една торта и след малко пристига Стораро, след това Емрах, Галин, Лидия. Стана много приятно и хубаво. Смяхме се, забавлявахме се, разказвахме си истории. Така трябва да бъде. Ние няма какво да делим.

- Появи се информация, че с Константин и Борис Дали ще възродите култовото Трио Бик. Има ли нещо вярно и подготвяте ли общ проект?
- Все още няма готово парче, но имаме планове. Обаче все не успяваме да се съберем и да финализираме идеята (смее се). Говорили сме си доста пъти с Коце и Борката и искаме пак да се съберем и да си направим нещо готино и свежо. Живот и здраве, и това ще дойде. Може би тази зима, ако имаме повече време, ще се случи.

- Говорите само за работа, очевидно графикът ви е препълнен, остава ли ви време за сина ви Ицо?
- Остава ми. Не толкова много, колкото ми се иска, но винаги намирам време за детето си. Гледам да ги комбинирам нещата. Имам ли и минута свободна, съм с него.

- Планирате ли някоя почивка по мъжки?
- Ние в повечето случай сме си заедно по мъжки. Живот и здраве, ще намерим време за почивка. Научих се да не си правя никакви планове, защото живеем във време, в което нищо не е сигурно.

- Той вече е голямо момче. Ще последва ли вашия път, или пък го вълнува друга сфера?
- Много неща го вълнуват в момента и не знам, точно какво ще си избере. Аз го насочвам, но той трябва да си избере това, което на него му харесва, за да го прави с любов, защото само тогава ще има успех. Това не е само в музиката, а във всяка една професия. Ако не я практикуваш с желание, по- добре се откажи, няма да се получи. Иначе определено има талант. Казва ми, че иска да пее, и ще стане много добър певец. Единственото нещо, което му е досадно на Ицо, е, че аз постоянно говоря по телефона, и ми казва: „Не искам да ставам известен, защото и мен все ще ме търсят и ще трябва да говоря по телефона.“ (Смее се) Той обича да си слуша музика, на него му е изключително досадно говоренето по телефон.

- Вече има философски поглед над нещата.
- О, да. Наскоро пък ми заяви, че не иска да пораства. Искал да си остане малък, защото ние, големите, сме имали много проблеми - плащали сме ток, вода, а той, като си бил мъничък, само щял да си играе. Забелязва ги нещата, че да си голям, не е толкова лесно. Хората правилно са казали, че от детството по- хубаво нещо няма.

- Кой е урокът, на който искате да го научите?
- Да бъде себе си. Каквото и да прави, да следва себе си и мечтите си. Сърцето винаги диктува правилния път. Да бъде истински към всички, независимо другият какъв е. Винаги съм му казвал, че не искам да лъже. Казал съм му, че не искам да крие нищо от мен и аз съм най-добрия му приятел и трябва да ми споделя всичко, независимо дали е добро, или лошо. Аз винаги ще му дам най-добрия съвет.

- Вие сте много вярващ, опитвате ли се да предадете това и на сина си?
- Естествено. Уча го да се моли. Аз много вярвам в Бог и знам, че всичко в живота ни се случва с причина. Затова винаги казвам, че трябва да бъдем добри и да приемаме решенията на Бог.

- Преди години изкарахте мода да носите два часовника едновременно. Сега виждаме само един на ръката ви. Защо?
- Ами защото много хора започнаха да носят по два и аз реших да приключа с този стил (смее се). Иначе часовниците са една от най-големите ми страсти и имам доста вкъщи. Не мога да кажа, че ги колекционирам, но определено съм събрал завидно количество (смее се). Очила също. Преди и дрехи много обичах, но сега вече съм на друга вълна. Не ме интересуват толкова много вещи.

- На 8 август имате рожден ден, ще вдигнете ли шумно парти, или ще го отбележите в тесен кръг?
- Сигурно ще бъде в по-тесен кръг. За момента не съм си правил никакви планове. Предишната вечер имам участие в Пловдив, така че най-вероятно ще го посрещна още след полунощ с феновете ми, а за самия ден още не съм измислил нищо. Аз ги решавам тези неща в последния момент (смее се).

Подобни статии

 • Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  Тони Димитрова: В старите песни има послание, а в новите - само наредени думи

  "В старите песни има послание, красива музика и красив текст. А в новите има наредени думи, музика, която не те хваща, и няма послание. Не оставя следа", казва обичаната певица Тони Димитрова. Тя е родена на 10 януари 1963 г. в Бургас. Истинското й име е Антоанета Димитрова Петкова. Завършва гимназия в Бургас и след това започва да работи като машинописка в общинската администрация на града. През 1995 година по време на конкурс талантът й е забелязан от Стефан Диомов и през януари 1996 година е назначена за солистка на оркестъра „Горещ пясък“. През лятото на 1996 година участва в конкурса „Бургас и морето“, където й е присъдена 3-та награда за песента „Ах, морето“. Тя влиза в първия й самостоятелен албум „Ах, морето“ (1997). Има 9 студийни албума, като последният е „Добър вечер, добър ден“ от 2011 г.

  72
 • Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Д-р Енчо Стоянов, специалист по спортна медицина: Спортът е „лекарството“, което на всички дарява енергия, тонус и сила

  Данните сочат, че около 2-3% от спортистите получават миокардит след боледуване от COVID-19

  "Много са предизвикателствата с които ни се налага да се справяме. Съвременните спортни лекари трябва да се ориентират в свят, в който родителите, играчите, феновете и институциите искат да видят спорт, като същевременно се опитват да смекчат разпространението на Covid-19 и да предпазят спортистите от потенциални късни и дълготрайни ефекти на вируса. Това не е никак лесна задача, защото освен грижи за предпазване от настоящата пандемия, спортният лекар следва да изпълнява и много ежедневни задължения, насочени към поддържане на здравето на професионалните атлети на топ ниво, особено сега - в годината, когато се провеждат Олимпийските игри", казва в интервю за "Политика" д-р Енчо Стоянов – специалист по спортна медицина.

  123
 • Истеризираното общество е неконтролируемо

  Истеризираното общество е неконтролируемо

  Дебатът по дадена тема без сблъсък се превърна в мисия невъзможна

  "Истеризираното общество е поляризирано и радикализирано общество. Общество, белязано от известно насилие на социалните отношения, без чувство за мярка, без оттенък; обхванато от някаква лудост и екзалтация, които го карат да си загуби ума. Общество, белязано от блудкавост и деградация на публичния дебат. Общество, белязано от банализиране на насилието във всекидневието, от все по-рязко говорене, от известна радикализация онлайн в социалните мрежи. Общество, белязано от диктата на мнението, в което противникът се превръща във враг: трябва да имате мнение за всичко, веднага; това мнение дори се превръща в идентичност (нападат мен, ако го оспорват); дебатът по дадена тема без сблъсък се превърна почти в мисия невъзможна".

  112