Изпълняваме съвместна мисия с Гърция по морската патрулна авиация

Правителството одобри Споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на националната отбрана на Република Гърция относно осигуряване на поддръжка на гръцко военно формирование във връзка с изпълнението на мисия на морската патрулна авиация.

Изпълнението на полети на морската патрулна авиация в региона на Черно море е част от мерките за т. нар. адаптирано предно присъствие на Алианса.

Решението за прилагането на тези мерки е взето на Срещата на върха на НАТО във Варшава, проведена през 2016 г. Целта на мерките за адаптирано предно присъствие е повишаване на приноса към възпиращия и отбранителния потенциал на Алианса в Черноморския регион.

За реализиране изпълнението на задачи от морската патрулна авиация на Република Гърция, българската страна предоставя обслужване на въздушното движение и осигуряването на поддръжка на самолета на гръцките ВВС и летателните екипажи на военно летище Безмер.

Подобни статии

 • Красимир Каракачанов: За едно място в доброволния резерв на армията се борят двама човека

  Красимир Каракачанов: За едно място в доброволния резерв на армията се борят двама човека

  "За едно място се борят двама човека - това е атестация за нуждата от тази мярка". Това е коментирал лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в личния си профил в социалната мрежа фейсбук по повод подготовката на първите военни от доброволния резерв на армията, цитиран от пресцентъра на партията. Оттам припомнят, че с промени в Закона за резерва на въоръжените сили, приети през декември 2020 г., е създадена реална възможност за въвеждане на срочната служба в доброволния резерв.

  128
 • Две военноморски бази във Варна и Бургас заменят досегашните пунктове за базиране на ВМС

  Две военноморски бази във Варна и Бургас заменят досегашните пунктове за базиране на ВМС

  Две военноморски бази във Варна и Бургас заменят досегашните пунктове за базиране на Военноморските сили в двата града, съобщи днес кап.I ранг Ваньо Мусински, зам.-началник на военния флот по операциите при откриването на новата учебна година на ВМС

  116
 • Първите 150 доброволци за военна служба вече са в строя

  Първите 150 доброволци за военна служба вече са в строя

  Първите 150 доброволци влязоха в понеделник за 6-месечна срочна военна служба. За обявените през септември вакантни длъжности са кандидатствали 290 български граждани. 222 от тях са допуснати до подбор от съответните комисии във военните окръжия в страната. Накрая е определено 120 от приетите кандидати да изпълняват службата си във факултет „Общовойскови“ на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, а останалите 30 - във факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ в Шумен.

  272