Изследват 48 щама, върлували у нас през последните 2 години, за да се изготви реакция и противодействие на заразите

39 са положителните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие от излседвани 1912 проби

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски

"Никой не може да каже по какъв сценарий ще протече блестта оттук-нататък. Ако трябва да цитираме СЗО, не е време да празнувате, а да се мобилизирате". Това заяви на брифинга в четвъртък председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

 

"За разлика от някои държави, в България нещата бяха по-навременни и не се случиха нещата в толкова драстичен вариант и слава Богу, това даде ефект. Мерките изиграха своята ролята. Разбира се, трябва да се благодари на цялото население", каза още ген. Венцислав Мутафчийски

Поздравяваме нашите колеги, които не се уплашиха, въпреки многото моменти, споделяни преди това, за неблагополучия в системата на здравеопазването, отбеляза специално ген. Мутафчийски.

За дълго време трябва да се запази физическо дистанциране, да се използват дезинфектанти и т.н. редица условия, които няма как да се избяга от тях. Знаете на 1 юни, 15 юни какво ще се случи. Нали знаете кога ще се случат изпитите за зрелостниците, за 7 клас, знаете кога ще започне футболното първенство, знаете и за ресторантите. За ресторантите запазваме известни резерви. там все пак трябва да се отчетат ефектите и от заведенията. Мнението ще дойде от БАБХ и от РЗИ, които имат за задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са изнесени само във външни пространства, защото това може да даде коз дали ще се няма хаос в отпускането на мерките. Няма хаос в отпускането на мерките, поясни генералът.

За процента на заразяване, първите проучвания бяха направени за полицаи. 1000 души на първа линия, които дадоха нисък процент на среща във вируса. В Банско беше второто прочуване – там бяха 5,5%. В Пловдив се прави проучване на друг принцип в момента. В ход е това изследване и когато станат резултатите, веднага ще бъдат докладвани. 0,5% от медиците във ВМА са се срещали с вируса, съобщи Мутафчийски.

Елена Николова от София, наша пациентка, която е на месечна социална помощ, вчера дари на ВМА 25 лева. Тя благодари на лекарите на първа линия, благодарност към нейните лекари, тя е дългогодишен наш пациент, каза Мутафчийски и благодари на пациентката.

Щамът, който беше в Китай вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа, трети генетичен модел е в САЩ, заяви от своя страна Тодор Кантарджиев. Това е интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е много важна и от това се правят изводи за мерките в рамките на държавата. Предвиждаме секвениране на РНК на 48 вирусни щама, които са заразили българските хора, като обхванем групите, на първите, които внесоха инфекциите в нашата страна от курортите на Западна Европа и така може да се отговори какъв е генетичният тип в нашата страна, в зависимост от щама. Защото трябва да обясним по някакъв начин малкото заболеели и малкото умрели у нас, добави Кантарджиев в отговор на "Телеграф медиа".

39 са положителните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие от излседвани 1912 проби. 15 са новоприетите в болници. В страната има 9 активни области. 2331 са общо заразените лица досега в България

Разпределението на новооткритите случаи е: 14 – в София, които са в „Света Анна“ – 2, в ИСУЛ – 2, амбулаторните са 10. В Пазарджи има 10 случаи, там има огнище в завод. В Ямбол има 5 нови, във Видин – 3.

Два са новите слуачаи на установени с COVID-19 деца.

Два са и новите случаи на медициднски персонал – лекар и медицинска сестра от СОфия. С тях общият брой на заразени медици е 248. При тях продължава тенденцията от 11% от всички заболели.

Излекуваните са 43 за деня – 31% от всички.

Ген. Мутафчийски съобщи, че трети ден броят на излекуваните е повече отколкото заразените установени лица.

Продължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отризателен PCR. Може да си го позволи България заради малкия брой на заразени, посочи ген. Мутафчийски и уточни, че този вирус все още остава неизвестен.

Починалите са 4 човека – трима мъже на над 70 години от Благоевград и Пазарджик и 45-годишен мъж в Ямбол.

Общо починалите са 120 души.

В последните три дни наблюдаваме под 300 случаи на хоспитализации и намаляване броят на интензивните случаи. Към днешна дата интензивните случаи са 31 души с COVID-19, каза още ген. Мутафчийски.

На друг въпрос на "Телеграф медиа" за въздухопроводите в моловете, бе обяснено, че за момента има само издадени предписания, но не и наказани обекти, защото съоръженията там са модерни.

Подобни статии