Източнобалканската свиня пред изчезване

Източнобалканската свиня пред изчезване

Експерти предупредиха за риск България да загуби биологичния вид „Източнобалканска свиня“.

Заради африканската чума по свинете в страна са останали 400 животни. Агенцията по горите ще определи специални терени за отглеждането на животните от тази порода, съобщи БНР.

Източнобалканската свиня е уникална стара порода, която обаче може да загубим заради чумата и заради чиновническо безхаберие, алармират от браншовата асоциация за развъждане на този вид. Ако през 2008 г. популацията на тези прасета у нас беше 55 хиляди животни, през 2018-а тя се сви до 3500, сега вече са останали само 400.

Предвид усложнената обстановка в страната от болестта африканска чума по свинете е затруднено пасищното отглеждане на съществуващите четири стада. Ето защо агроведомството възложи на Агенцията по горите да потърси терени за отглеждане на източнобалкански свине, където могат да се издигнат ограждения за опазване на прасетата.

Малцината свиневъди, които отглеждат тази порода, поискаха намеса от държавата за опазване на генетичния фон, като се проучи опитът на Испания и Португалия за запазване уникалността на редките породи.

Подобни статии

 • Изплатиха близо 450 хил. лв. компенсации на розопроизводителите

  Изплатиха близо 450 хил. лв. компенсации на розопроизводителите

  Държавен фонд  „Земеделие“ е  изплатил 444 339 лева на 7 розопреработватели по помощта de minimis за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза, реколта 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Подадените заявления по помощта са 15, от които допустими са 11. Останалите 4 розопреработватели ще получат субсидиите си след приключване на допълнителните административни проверки.

  107
 • Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Консултативният съвет по зърно отчете много добра 2021 г.

  Добитата пшеница през 2021 г. е с 52 процента повече от предходната година, която беше изпълнена с редица проблеми в зърнопроизводството. Това е най-добрата година от 2017 г. насам за сектора у нас. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на видеоконферентно заседание на Консултативния съвет по зърно, съобщиха от пресцентъра на министерството.

  149