Извергът Манчо Панюков още тормози близките на жена си

Чака да излезе за добро поведение и да изколи още 4-ма от роднините на Биляна

Снимка: БГНЕС Манчо Панюков до момента не показва никакво съжаление, че е убил двете си деца и жена си.

Макар и осъден на доживотен затвор без право на замяна, Манчо Панюков, убиецът на двете си деца и жена си Биляна, продължава да се заканва по телефона на останалите живи от почерненото семейство.

В гърменското село Осиково, където се разигра трагедията преди 12 години, както и в съседното Скребатно недоумяват как така такива злодеи намират начин не само да се обаждат по телефон, но и да пишат писма, пълни със закани.

23 страници

В дълго писмо от 23 страници до Снежана, която е първа братовчедка на покойната му жена Биляна, убиецът се заканва: “Снеже, прочети това и го изгори. Пак ти казвам, 4-мата ще си платят. От затвора рано или късно се излиза. Като изляза, първо ще посетя тях. Загубих миналото си, нямам настояще. Питал съм се хиляди пъти защо се случи. Има само един отговор – оцелях, за да накажа виновните”, написал затворникът.
Той бил сигурен, че доживотната му присъда ще бъде заменена и след 15-20 г. ще излезе на свобода. Щял да е в разцвета на живота си. Хвалел се, че беседва често с психоложка, която му върнала вярата в живота. „Отнякъде е намерил адреса ни в Гоце Делчев и изпрати 23 страници писмо. Четохме го и плакахме всички вкъщи. И от мъка, и от яд. Гневни сме, че няма смъртно наказание за такива злодеи”, казва майката на Снежана Биляна Караилиева, която е и леля на покойната също Биляна. Тя недоумява защо от затвора позволяват на Манчо да пише такива неща. Той не заслужава да живее, а не да пише и да звъни по телефоните. Трябва да му забранят, защото непрекъснато ни тормози”, допълва притеснена жената, която е сестра на тъщата на убиеца. В дългото послание убиецът посочвал 4-ма роднини на жена си, които според него били виновни да се стигне до трагедията – другата сестра на тъща си Анифе, двете й деца и една от лелите.

Мъст

“Каква е тази жена? Кой я праща да си говори с него и да го успокоява? Нас кой дойде да ни успокоява? Там се грижат за него все едно, че той е пострадал, а се оказва, че всъщност живее, за да излезе навън и да отмъщава, да продължава да убива”, не намира покой тъщата Фикра Парапанова. Страхува се не за себе си, а за другите, които могат да пострадат след време. С мъжа й Мурат следели по телевизията дебатите около отмяната на доживотната присъда без право на замяна и се ядосват, че никой не пита пострадалите за мнение. Опасяват се, че наистина може да се стигне до отмяна и Манчо да излезе на свобода. В писмото си Манчо подробно описвал случки от миналото, припомнял защо мрази 4-мата роднини на жена си. В същото време твърдял, че не помни как е убил децата си. Нямало и нотка на разкаяние, дори на съжаление за това, което е извършил.

Писмо до умиращ

Оказало се, че от затвора Манчо Панюков е написал и писмо до жена си Биляна, докато тя беше още жива в “Пирогов”. Седмица преди да почине, младата жена е дошла в съзнание. Тогава са й чели писмото: “Тъкмо племенничката ми почна да се съвзема, да говори и леко да мърда пръстите и някой й прочел писмото от този звяр. Мисля си, че това направо я сломи психически, тя не издържа и почина”, споделя леля й Биляна, на която е кръстена. Преди месеци Манчо пратил диск със снимки на друг братовчед на жена си. “Не знаем кой му е дал този диск в затвора. На него има снимки от рождени дни и банкети, на които е бил заедно с децата и други роднини. Предполагаме, че негови приятели от родното му село Скребатно са ходили на свиждане и са му го дали”, коментира тъщата Фикра. Чула е, че други затворници му осигурили телефон и от него той звънял поне на 10-ина души в Осиково и Скребатно. “Като няма смъртна присъда, поне да го пратят в някоя мина – да работи, а не да лежи по цял ден и да го хранят като на почивка, нарежда тъщата. След трагедията няколко от роднините на Биляна починаха заради преживения стрес. Този изверг вкара в гроба дъщеря ми и двете дечица, после “изкопа” гробове на още 4-ма наши роднини. Тези, които оцеляхме, не знаем на кой свят сме! Пия една шепа лекарства, а той си живее живота в затвора”, нарежда през сълзи тъщата Фикра Парапанова.

КАРЕ

Едно от най-грозните престъпления
в историята на България

Манчо и Биляна се оженили през 1998 г. На 17 юни 2000 се ражда Еди, а Иво на 1 юни 2003 г. До месец май 2008 живеели в Гоце Делчев в апартамент на родителите на Биляна. Върнали се в Осиково, но на 1 февруари 2009 г. отново отишли да живеят в Гоце Делчев. Биляна видяла, че липсват хладилник, пералня, телевизор, ДВД, и отново се скарали. Биляна взела децата и се върнала при родителите си в Осиково. На 4 февруари Манчо отишъл при кварталния полицай в Скребатно и го помолил да говори с Биляна, за да се сдобрят. Биляна отговорила на кварталния, че й трябва време. Като чул това, Манчо побеснял, купил в Осиково туба с 6 л бензин и нож с обяснението, че ще коли агне. Около 17 часа отишъл с големия си син в заведението „Дупката“, където започнал да се налива с алкохол. Даже почерпил всички в кръчмата с по едно пиене. Единият син играел на компютъра, дошъл и брат му. Манчо се обадил на жена си, като й обещал, че ще започне работа и ще си връща борчовете. Биляна му отговорила, че й трябва време да помисли. Засега остава при родителите си. Тогава той озверял и около 20,20 часа с тубата бензин отишъл на втория етаж на къщата, където били роднините на Биляна. Ритнал силно вратата и започнал да разлива бензина. После драснал клечката. Децата се уплашили и побегнали навън. Настигнал първо малкия Иво и му прерязал гърлото. После на 50 метра по улицата надолу догонил и 9-годишния Еди. Натиснал му главата в земята и на него прерязал гърлото с 30-сантиметровия нож. Върнал се в къщата, за да търси Биляна и да заколи и нея, но тя успяла да се скрие в банята на приземния етаж. Вътре всичките горели като факли. След зверството Манчо се скрил в колиба край селото и заспал, но бързо е бил заловен от полицаите. При пожара в къщата бяха обгорени 5-има души. Най-тежко бе състоянието на жена му Биляна, която почина след месец, на 3 април 2009 г. Убиецът беше осъден да заплати на близките на Биляна 280 000 лв. кръвнина и 12 000 лв. разходи по делото, от които до ден днешен не е платил нито лев. Година по-късно, на 19 април 2010 г., Окръжният съд в Благоевград даде доживотна присъда без право на замяна на убиеца. По-късно тя бе потвърдена и от втора инстанция. На делото в благоевградския Окръжен съд майката на Биляна Фикра припадна в кулоарите, когато видя как полицаи водят убиеца Манчо. След трагедията петима от роднините на Биляна починаха заради преживения ужас.

Подобни статии