Известен разследващ журналист в Нидерландия се бори за живота си, след като бе прострелян на улица в Амстердам, трима заподозрени са арестувани

Известният в Нидерландия разследващ журналист Петер де Врис се бори за живота си, след като бе прострелян на улица в Амстердам, предаде агенция Ройтерс.

Полицията съобщи, че са задържани трима заподозрени, включително предполагаемият стрелец. Полицията отказа да даде повече подробности.
Кметицата на Амстердам Фемке Халсема заяви на излъчена по телевизията пресконференция, че журналистът е тежко ранен и се бори за живота си. "Той е национален герой за всички нас. Рядък, смел журналист, който неуморно търси справедливост", каза Халсема.
Полицията е отцепила района на стрелбата близо до централния площад Лейдсеплейн. Силите на реда събират видеозаписи, свидетелски показания и улики.
Де Врис е носител на международната награда Еми в категория актуални събития през 2008 г. заради работата му около изчезването на тийнейджърката Натали Холоуей в Аруба през 2005 г., припомня Ройтерс.
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте нарече покушението "шокиращо" и "непонятно". "Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация", каза премиерът. "Ние се молим той да оцелее", допълни Рюте.
Нидерландската телевизия ЕрТеЕл (RTL) съобщи, че Де Врис тъкмо е бил излязъл от нейно студио, когато един от пет изстреляни куршума го е уцелил в главата.
В. "Парул" публикува снимка от местопрестъплението, на която се виждат няколко души, събрали се около мъж, лежащ на земята.
Шейсет и четиригодишният Де Врис е много известен в Нидерландия като коментатор в телевизионни предавания на тема престъпност и като експертен криминален репортер с източници сред силите на реда и в подземния свят, отбелязва Ройтерс.
Журналистът се прочу в страната с разследванията си по редица случаи, особено след отвличането през 1983 г. на бирения магнат Фреди Хайнекен.
В миналото Петер де Врис е получавал заплахи по различни поводи. През 2013 г. похитителят на Фреди Хайнекен - Вилем Холедер, бе осъден за отправяне на заплахи по адрес на журналиста. Холедер в момента излежава доживотна присъда затвор заради участието си в пет убийства.
През 2019 г. Ридуан Таги, който в момента е съден за убийство и трафик на наркотици, отрече да е заявявал, че Петер де Врис ще бъде убит. Де Врис е съветник на свидетел по делото на Таги и неговите предполагаеми съучастници. Предишният адвокат на този свидетел, идентифициран като Набил Б., бе застрелян на улица в Амстердам през септември 2019 г., припомня Ройтерс.

Кралят на Нидерландия Вилем-Ал Александър осъди днес стрелбата по известния разследващ журналист Петер де Врис, определяйки я като нападение срещу демокрацията, което силно го е потресло, предаде Ройтерс.
Де Врис беше прострелян снощи на улица в Амстердам и е настанен в болница с опасност за живота.
"Това е нападение срещу журналистиката, която е крайъгълен камък на нашето върховенство на закона", каза кралят пред репортери по време на държавно посещение в Германия. "А като такова то е нападение срещу нашия конституционен ред", заяви той.
Нидерландският кралски двор обикновено не коментира отделни инциденти, затова изказването на Вилем-Александър свидетелства за голямата популярност и значимост на Де Врис.
Нападението срещу журналиста предизвика възмущение в Европа.
"Това е престъпление срещу журналистиката и нападение срещу нашите ценности на демокрацията и върховенството на закона", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Ние непоколебимо ще продължим да защитаваме свободата на медиите", каза той.
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че медиите са гръбнакът на демокрацията. "Нападенията срещу журналисти са нападения срещу всички нас", каза той.

Подобни статии