Изворът на св. Иван подмладява с 10 лета

Камъните наоколо са побелели от писма с желания

Камъните около извора на св. Иван са побелели от писъмца с желания

Малко са изворите в България, от които доказано приживе е пил светец. Такъв е изворът на свeти Иван Рилски високо в Рила планина. Той се намира до пещерата, където през X век отшелникът е живял на пост и молитва. И е вършил своите безчет чудеса.

Днес освен за куп здравословни проблеми аязмото се смята, че подмладява с поне 10 години при редовен прием на водата. Доста хора вярват и в това, че самото място изпълнява желания. До извора се намира метална икона, около която младо и старо пъха в дупките между камъните писъмца с написани желания. Светецът откликвал на всеки според заслугите му. Пишман гастарбайтер от село Бараково няколко пъти ходел до Испания, но все не си намирал работа. Преди да поеме към Пиренеите за трети път, дошъл тук и написал на лист хартия своята житейска цел. После си наточил едно шишенце и си тръгнал. Щом стъпил на автогарата в Мадрид, случайно срещнал приятел от ученическите си години, който му намерил работа в една автомивка. Студенти от столичния УНСС пък се похвалиха, че св. Иван им помагал особено преди изпити безотказно. Почти винаги им се падали въпроси от онази част на материала, която знаели най-добре.

Неземната машина за „сбъдване“ се намира на половин час пеша над Рилския манастир. Маршрутът е живописен, минава сред вековна дъбова гора по козя пътека, под която се чува шумът на реката. Така се стига първо до пещерата, където отшелникът се е заселил през X век, идвайки по тези места от родното си място – село Скрино, община Бобошево.

Пред нея преди векове е построена черквата „Успение на св. Иван Рилски“. Църквата е изкопана в склона, а северната й страна е допряна до самата скала, вписвайки се по уникален начин в дивния природен пейзаж. Този храм сочи мястото, където след кончината светецът е бил погребан. Сега току покрай стената на църквата се влиза в хралупата, по-известна като провиралката. В тази пещера пък праведникът е живял, приемал е болни, които е лекувал с дарбите си, дадени му свише. Единият вход на някогашния му каменен дом е широк, но този, който излиза над скалите, изглежда тесен.

 Именно за това е известен сред местните като провиралката. „Който успее да излезе отгоре и камъните не го затиснат, значи не е толкоз грешен“, разясни възрастна жена на име баба Рилка. Обратно, най-грешните не можели да минат. Местни жители доверяват още, че досега не са чули някой да остане затиснат. Един благодетел на манастира преди години си закачил скъпата риза на две места в иначе облата дупка. Разкъсал я цялата, ама пак успял да изпълзи на горната земя.

Хора от близките села често идват тук и да точат вода от лековития извор. Казват, че той удължавал живота с поне едно десетилетие. Помагал още при хипертония, нерви и влошено зрение. Живата вода се намира на 50 метра по-нагоре по склона от църквата.

За самата вода се разказват най-различни случаи. Зора Барутчийска от град Кюстендил свидетелствала преди време, че като дете майка й я довела, тъй като страдала от червен вятър. Хората около извора предупредили родителката да не мие детето, че ще стане по-зле. „Майка ми не ги послушала. Потопила лицето ми под водата и докато слезем до манастира, съм се изчистила чудодейно“, твърдяла кюстендилката.

В съседство с извора има една черна скала, около която също капе вода. Твърди се, че тя лекува онкологични проблеми. „Който човек се моли там, може да се излекува със силна вяра”, разказва религиозният гид Любомир Караджов от Бобошево. Бившият машинист свидетелства за едно семейство от Варна, което се спасило от много тежко заболяване.

Интересен е случаят и на Владислав, който поддържа черквата, изградена над мястото, където светецът е бил погребан. Младият мъж нямал деца 7-8 години, но след като започва да се грижи за мястото и да пие от водата на извора, необяснимо се сдобива с наследници.

Ангели бдят над молитвената скала на отшелника

В края на пътеката, виеща се от извора и пещерата (провиралката) на св. Иван и църквата над гроба му, се стига до молитвената скала на чудотвореца. Според едно поверие мястото, където Чудотворецът се е молил на Господ, и днес чува просбите на българи и чужденци и ги предава за изпълнение към ангелите. Според легендите до тази скала праведникът е вършил своите чудеса. Болни и сакати изправял на крака само с една молитва към Твореца.

Ала огромният мегалит и днес крие неземната сила да сбъдва съкровени молби и да помага, коментират по-възрастните хора. Пчелар край близкото село Стоб дошъл, след като пчелите от кошерите му избягали до една. Тюхкал се човекът, запалил една свещ в манастира и после тръгнал нагоре към планинския дом на светеца. Селянинът изплакал проблема на скалния олтар и се върнал вечерта в селото. На другата сутрин необяснимо пчелите се прибрали в кошера.

По повод свръхестествените способности на Рилския пустинник лечителят от Кърджали Петър Симеонов Петим приживе градеше следната теория. Според него св. Иван Рилски е бил покровителстван от невидими духовни учители, които се намират в йерархията точно под Господ Бог. Така Иван е можел да сваля Божествена благодат от високите измерения директно и да прави чудеса, подобни на Христовите.

Подобни статии