Ямболски скулптор извая бюста на американски президент

Поставят паметника на Удроу Уилсън в курорта Св. Влас

Бюст от месинг на 28-ия президент на САЩ Томас Удроу Уилсън извая ямболският скулптор Петко Йорданов.

Творбата ще бъде поставена на висок 2 м гранитен пиедестал недалеко от новия православен храм „Свети Власий“ в курортното градче  Свети Влас през септември. Работата е продължила няколко години, а забавянето дошло заради санитарните ограничения около пандемията от COVID-19 и временното затваряне на специализираната леярна в Стара Загора.

Бюстът е създаден в знак на признателност към президент Уилсън , който не позволява по време на преговорите в Ньой през 1919 година България да бъде ликвидирана като държава чрез разделянето на три района, съответно подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния, коментира авторът, който е и директор на галерия „Жорж Папазов“ в града. Той припомня, че същата 1919 година Уилсън получава Нобеловата награда за мир.

Според различни обществени групи приносът на Уилсън в българската история е силно подценен. За да бъде популяризиран образът му, настоява инициативен комитет, който организира петиция в интернет с цел именуване  на улица  в София  на името на  Уилсън.

62-годишният ваятел от Ямбол е възпитаник на Великотърновския университет, а негови творби са притежание на множество галерии и частни колекционери. Една от най-известните му работи е  фигурата в цял ръст на актьора легенда Велко Кънев, която бе открита в родния му град Елхово през лятото на м.г. Йорданов е автор и на 5-метровия бронзов монумент на хан Тервел в Свети Влас, който бе поставен там по инициатива на фондация „Българска памет – братя Диневи“ във връзка с 1300-годишнината от победата на хана над арабите при Константинопол. 

Подобни статии