Янаки Стоилов подкрепя кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. В момента тя е заместник-председател на институцията.

Захарова беше издигната единодушно от колегите й от върховния съд. Пред медиите Стоилов коментира, че тя притежава всички небоходими качества, за да оглави върховния съд, в т.ч. кандидатурата й отговаря на всички изисквания и стандарти.
Стоилов заяви още, че при това положение не вижда причина да издига своя кандидатура за поста. Той не намира проблем в това, ако кандидатурата на Захарова остане единствена.
Стоилов коментира и проваления избор за членове на ВСС от преди няколко дни, когато в Общото събрание на съдиите се включиха само една четвърт от тях. Той призова да не бъде подценявано ниското доверие към ВСС, довело до ниското участие в Общото събрание. Стоилов припомни и, че в предишния парламент вече е започнала дискусия за промяна в Закона за съдебната власт в частта за формулата, по която се конституира ВСС. По повод делото в ЕСПЧ, с което съдия Мирослава Тодорова осъди България, Стоилов призова политиците да си дават сметка, че и в най-силните си позиции трябва да се съобразяват с правото. Проблемът е, че тези решения от Съда в Страсбург идват късно и не засягат статуса на хората, заради които са започнали.

Подобни статии

 • Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки. Това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания. Това се сочи в писмо на министъра на правосъдието Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателите на върховните съдилища, главния прокурор, председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съд и на Софийския районен съд.

  73
 • Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за двамата делегирани прокурори в България, чиято съдба предстои да бъде решена. Тя каза това на брифинг от Словения, където беше на посещение, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

  113