Жандармерия и барети ще пазят застрашени чиновници

Скандал в НС заради Закона за МВР, без доброволчески отряди

Photo: Лозан Руменов Младен Маринов, Пламен Нунев и Валентин Радев

Нова дирекция под шапката на МВР, която ще обедини жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се занимават с охраната на висши ръководни и редови служители на органите на държавната власт.

Това предвиждат промени в Закона за МВР, които бяха приети на второ четете от НС по предложение на депутати от ГЕРБ. Освен това новото звено ще трябва да се занимава и с критични ситуации, терористични актове и масови безредици.
Нуждата от охрана на определено лице ще се преценява и осигурява след конкретна застрашеност, ако има заплаха, като ще се изисква решение на специална комисия от висшето професионално ръководство на МВР, ДАНС и НСО. В обхвата на звеното ще попада охраната на всички служители в изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Така например при нужда жандармерията и баретите от СОБТ ще трябва да осигуряват гардове на служители на НАП и митниците. При изрично поискване пък ще може да охранява и лица от списъка на НСО като президента, вицепрезидента, председателя на НС, премиера и главния прокурор.
Депутатите приеха също така в системата на МВР да не се назначават лица при установена зависимост или злоупотреба с наркотици, а при подобна изцепка вече назначените да бъдат отстранявани временно.
По време на дебатите в НС се развихри скандал заради поправките, внесени от ОП, които предвиждаха създаване на доброволчески отряди за съдействие на полицията. От ДПС се противопоставиха категорично на предложението, като дори поискаха прекъсване на заседанието, за да може да бъдат прецизирани текстовете. Ахмед Ахмедов даде да се разбере, че по този начин в малките населени места щяло да се създаде двувластие и хората щели да се чудят къде е държавата. Той оприличи тези отряди на шпицкоманди. Рамадан Аталай пък обвини колегите си от ОП, че предлагат постоянно някой да бъде назначен някъде. „Вие сте пречка за държавата, не само на коалиционните ви партньори. Вие сте пречка и за Европа, не сте пречка на ДПС“, заяви по адрес на ОП депутатът от ДПС.
Маноил Манев от ГЕРБ пък защити предложението, като изтъкна, че доброволците щели да работят само по плана, създаден от полицейските органи, а нямало да се движат като свободни електрони, нито да имат повече правомощия. Вътрешният министър Младен Маринов коментира, че приема доброволчеството като форма, която можела да се прилага при пожари и издирване на хора.
Въпреки това след кратка почивка идеята бе подложена на гласуване и в крайна сметка не бе приета от НС заради липсата на подкрепа от страна на ГЕРБ. Впоследствие пък от ОП заявиха, че вече се чувствали свободни и те да не подкрепят инициативи на ГЕРБ.

Подобни статии

 • Българският жестов език се признава за естествен самостоятелен език

  Българският жестов език се признава за естествен самостоятелен език

  Българският жестов език се признава за естествен самостоятелен език с приетия Закон за българския жестов език. Парламентът прие на второ четене проекта,предложен от Министерския съвет. С него се осигурява безвъзмездна преводаческа услуга от и на български жестов език за глухите и сляпо-глухите лица, признава се културната и езиковата идентичност на общността на глухите лица и се формира нагласи за уважение към тях чрез българския жестов език, пише в мотивите. Към министъра на образованието се създава Съвет за българския жестов език, който ще се състои от 13 членове.

  47
 • Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

  Правната комисия прие на първо четене промените в Закона за извънредното положение

  Парламентарната правна комисия одобри на първо четене поправки в Закона за извънредното положение, които дават възможност на карантинираните в деня на вота граждани да гласуват. За бяха 14, а 7 бяха против, нямаше въздържали се.

  77
 • НОИ ще може да проверява по служебен път дали сме безработни

  НОИ ще може да проверява по служебен път дали сме безработни

  Няма да е необходимо осигурените лица да представят документи пред НОИ за правото и определяне на размера на паричните обезщетения при безработица. Институтът ще има възможност по служебен път да проверява осигурителния стаж, осигурителния доход и основанието за прекратяване на трудовото правоотношение, чрез което да определи размера на паричните обезщетения при безработица.

  67