Японците направиха Стоичков самурай

Самураят Стоичков е българският анимационен герой на олимпиадата в Токио.

Проектът е по идея на японския художник Ямамото Кама, който създава образа на спортиста самурай от всички 200 страни, участнички в игрите. В тях той съчетава олимпийския дух с този на героите воини, които са изобразени в стил аниме. Има дори надежда в бъдеще тези герои да бъдат част от анимация или дори филм.

„Самураят е уникално японско явление и ние искахме да запознаем всички с нашата традиционна култура“, разказва за проекта си Ямамото.

Той вгражда в героите си характерни черти от културата на всяка нация. Българският образ се казва Морито Ичико (Стоичков). Неговото мото е националният ни девиз „Съединението прави силата“. “Хобито му е да гледа сумо, специалното му умение е играта на японски шах шоги, а любимата му храна е таратор! Стоичков винаги ухае на рози. Той е истински боец и добър стратег – винаги решителен и с достойно поведение. Прави всичко в името на победата! Обича киселото мляко и често сервира домашно приготвено такова на своите приятели. Носи айран навсякъде със себе си“, гласи представянето на българския герой.

Христо Стоичков е много популярен в Япония. През 1998 и 1999 г., той игра в местния Кашива Рейсол, за който записа 27 мача в първенството. След това той се премести в САЩ, където беше първо в Чикаго Файър, а след това и в Ди Си Юнайтед, в който и приключи кариерата си през 2003-а.

Подобни статии