Японски театър представя традиционна пиеса у нас

Театралната формация "Сенджу" представя "Иссън Боши" (японският Малечко-Палечко) на 10 и 11 септември в кино-театър "Освобождение", предаде БТА.

Спектакълът е българско-японски проект, с много внимание към детайла и японската култура, разказват от екипа. По думите им зрителите ще се насладят на ръчно изработени кукли Такеда, както и марионетки-гиганти, театър на сенките, авторската музика на Мария Михайлова и стиховете на Мария Донева
Спектакълът е българско-японски проект, с много внимание към детайла и японската култура, разказват от екипа. По думите им зрителите ще се насладят на ръчно изработени кукли Такеда, както и марионетки-гиганти, театър на сенките, авторската музика на Мария Михайлова и стиховете на Мария Донева.
Иссън Боши е толкова малък, колкото оризово зрънце. Но въпреки това е умен и смел. Може да чете и пише, а освен това учи за самурай. С помощта на купа, игла и една очарователна риба кои, слънчевото момче стига до големия град Киото. Там той успява да си намери работа, среща красивата девойка Ханако и се изправя срещу страшното чудовище Они.
Историята учи, както се казва и в стиховете от представлението, че "Целият свят е така подреден! Аз ти помагам - ти утре на мен!".
Театралната формацията "Сенджу" е създадена през 2018 година с премиерата на спектакъла "Дъщерята на самурая". Мисията й е да пази традициите на театър Такеда и да ги представя пред широката публика в България и по света. Ментор на формацията и част от екипа е Сенджу Такеда - последният представител на театър Такеда в Япония и единственият наследник на тази марионетна традиция в света.
Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на културата и столичната програма "Култура".

Подобни статии

 • Първият професионален театър у нас - пловдивският, отбелязва 140 години с представлението

  Първият професионален театър у нас - пловдивският, отбелязва 140 години с представлението "Коприна"

  Първият професионален театър у нас - пловдивският, е създаден по настояване на гражданите с решение на Областния съвет на 11 декември 1881 година. Вече Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" - Пловдив, той ще отбележи 140-ата си годишнина със специално подготвено представление "Коприна" - по романа на Алесандро Барико, по драматизация на Александър Секулов и с режисьор Диана Добрева. Театърът носи името на смятания за родоначалник на съвременната театрална школа в България артист и режисьор Николай Масалитинов. Годишнината, работата на театъра по време на пандемията и мястото на фестивала "Сцена на кръстопът" в нея, са част от темите, които директорът на театъра Кръстьо Кръстев коментира за БТА.

  130
 • Класика в танцовия театър гостува за първи път у нас

  Класика в танцовия театър гостува за първи път у нас

  В центъра на действието в "Алея на космонавтите" е поставен диванът в хола на панелен апартамент в Берлин-Марцан. Чувствата и двигателните импулси на едно семейство от три поколения се натрупват тук в несигурна близост, могат само да бъдат погребани в летаргия или да бъдат изложени на обратната връзка с тесния им живот. Това разказват от "Гьоте институт" по повод предстоящата премиера и първо гостуване на трупата на Саша Валц у нас.

  102