Японско лекарство доказа ефикасността си срещу COVID-19 в клинични изпитания

Третата фаза на клинични изпитания на противовирусния препарат авиган на "Фуджифилм холдингс корп" показа, че лекарството намалява времето за възстановяване на пациентите с COVID-19 без тежки симптоми, съобщи Ройтерс.

Компанията очаква да получи бързо разрешително от японските регулатори.

Клиничните изпитания върху 156 пациенти в Япония показаха, че приемалите авиган са се подобрили след 11,9 дни срещу 14,7 дни за групата, приемала плацебо.

Японското правителство призова "Фуджифилм" да утрои националните запаси от авиган, който бе одобрен през 2014 г. за лечение на грип, и обеща да го дарява и на други страни при поискване.

Недостигът на пациенти в Япония забави клиничните изпитания на лекарството за терапия при COVID-19. През юли специалистите от здравния университет Фуджита съобщиха, че изследванията им върху авиган не са статистически значими.

След приключването на третата фаза на изпитанията от "Фуджифилм" обявиха, че ще направят пълен анализ на резултатите и се надяват да поискат разрешение за прилагане на лекарството при пациенти с COVID-19 през октомври.

В много страни се продават генерични варианти на авиган под името фавипиравир, който бе одобрен в Русия и Индия срещу COVID-19.

Подобни статии