Явор Гечев: Няма пари в земеделското министерство, розопроизводството се срина

Няма пари в земеделското министерството, а вследствие на ковид кризата много сектори изпитват затруднения, розопроизводството се срина. Това каза пред журналисти Пловдив служебният зам.-министър на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Явор Гечев.

Истината е че, няма нито един свободен лев за нито една допълнителна мярка, която можем да отворим. Всички средства за годината са или издърпани напред или са изхарчени. Не е предвиден допълнителен ресурс включително по отношение на специфични сектори и на индикации. Надяваме се много бързо след изборите, следващият парламент да направи актуализация на бюджета. Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти, включително можем да подготвим редица нотификации по различни подпомагания, там където са необходими. Но това можем да направим в рамките на съществуващия бюджет, каза Явор Гечев. И допълни: Опитваме се да наваксаме всичко, което е актуално, защото периодът е изключително чувствителен. Амбициите ни са не просто да кърпим дупки, а да оставим законодателни инициативи и стратегии. Ще се опитаме да оставим добро наследство на следващия кабинет, решения е не проблеми.
Заедно с розопроизводителите и преработвателите подготвяме една по-цялостна стратегия, ще оставим предложения, законодателни инициативи и промени в Закона за розите. Тази седмица се създава работна група, която да постави основите и започва разписване на Закон за кооперирането в земеделието със западните варианти на кооперирането на фермерски кооперации, кооперативна верига, включително финансова такава, която дава възможност за окрупняване на продукция на друг принцип.
В двора на Университета по хранителни технологии в Пловдив Явор Гечев участва в събитие обединяващо Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и фермерски фестивал на производители.

Подобни статии