Явор Гечев: Няма пари в земеделското министерство, розопроизводството се срина

Няма пари в земеделското министерството, а вследствие на ковид кризата много сектори изпитват затруднения, розопроизводството се срина. Това каза пред журналисти Пловдив служебният зам.-министър на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Явор Гечев.

Истината е че, няма нито един свободен лев за нито една допълнителна мярка, която можем да отворим. Всички средства за годината са или издърпани напред или са изхарчени. Не е предвиден допълнителен ресурс включително по отношение на специфични сектори и на индикации. Надяваме се много бързо след изборите, следващият парламент да направи актуализация на бюджета. Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти, включително можем да подготвим редица нотификации по различни подпомагания, там където са необходими. Но това можем да направим в рамките на съществуващия бюджет, каза Явор Гечев. И допълни: Опитваме се да наваксаме всичко, което е актуално, защото периодът е изключително чувствителен. Амбициите ни са не просто да кърпим дупки, а да оставим законодателни инициативи и стратегии. Ще се опитаме да оставим добро наследство на следващия кабинет, решения е не проблеми.
Заедно с розопроизводителите и преработвателите подготвяме една по-цялостна стратегия, ще оставим предложения, законодателни инициативи и промени в Закона за розите. Тази седмица се създава работна група, която да постави основите и започва разписване на Закон за кооперирането в земеделието със западните варианти на кооперирането на фермерски кооперации, кооперативна верига, включително финансова такава, която дава възможност за окрупняване на продукция на друг принцип.
В двора на Университета по хранителни технологии в Пловдив Явор Гечев участва в събитие обединяващо Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и фермерски фестивал на производители.

Подобни статии

 • Дъждовете носят богата реколта от жито

  Дъждовете носят богата реколта от жито

  В Добруджа очакват да ожънат над 500 кг от декар

  Дъждовете носят надежди за богата реколта от жито. Добивите от пшеница в област Добрич ще надхвърлят 500 кг от декар и ще бъдат два пъти повече от миналата година. Това прогнозира в Генерал Тошево проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ), по време на честването на 70 години от създаването на института.

  101
 • Взимат повторни проби от животните на фермерката Ана Петрова от Болярово

  Взимат повторни проби от животните на фермерката Ана Петрова от Болярово

  Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от град Болярово. Това стана ясно по време на среща на служебният заместник-министър на земеделието доц. д-р Крум Неделков със стопанката и нейните адвокати, съобщиха от земеделското ведомство.

  135
 • Синдром на празния кошер - или как до пет години ще останем без пчели

  Синдром на празния кошер - или как до пет години ще останем без пчели

  Пчелите на територията на България ще изчезнат до пет години, ако продължава мистериозната ситуация с празните кошери и смъртността на насекомите. Заради масовата смърт и изчезващите рояци пчеларите масово се отказват да отглеждат повече пчели. Ситуацията е бедствена. Ако те не ги развъждат отново, ще останем без пчели до пет години максимум. Някога държавата правеше това, но сега цялата отговорност е в ръцете на стопаните. Това прогнозира Николай Куменов, председател на Федерацията на пчеларите в България. Реколтата от мед ще падне с около 70% според него.

  141