Явор Гечев: В Зелената сделка трябва да направим така, че хем да има много сериозна екологизация, хем да не се повишава цената на произведената от фермерите продукция

Земята е нещо, без което не можем и трябва да го оставим на децата си така, както сме го заварили. Така зам.-министърът на земеделието Явор Гечев отговори на въпрос за почвеното замърсяване в дискусия по време на конференцията "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България". В Зелената сделка трябва да направим така, че да има много сериозна екологизация и в същото време това да не носи значителни проблеми за нейното реализиране и да качва значително цените на произведената от фермерите продукция, посочи той.

Гечев припомни, че в новия програмен период ще се появи слой екологична земя. Изискването по Зелената сделка е до 2030 г. тя да е до 10 процента от територията на обработваемите земи, т. нар. ландшафтни територии. "Тук ще изненадам много като кажа, че още със старта на Зелената сделка ще надминем тези 10 процента", каза зам.-министър Явор Гечев.
Императивно до 2030 г. по Зелената сделка и т. нар. преходен период има изискване за намаляване до 50 процента на влаганите торове в почвата, каза още Явор Гечев. Общо 1 млрд. и 100 млн. лева на година получава секторът по директните плащания. От тях 25 млн. целенасочено ще отиват само и единствено за стопаните, които изпълняват зелените политики, подчерта Гечев. "Политиката в земеделието силно позеленява, но мисля, че сме се справили на принципа на моркова и тоягата, т. е. хем да не пречи силно на фермерите, хем да служи на природата с целта на иновативните технологии, на методите на 21-ви век", каза зам.-министърът на земеделието.
Гечев каза още, че едно от най-тежките предизвикателство във връзка със Зелената сделка ще бъде изискването да намалим с 50 процента пестицидите."Много силна, тежка задача и едно от най-тежките предизвикателства", коментира Гечев. По думите му тук трябва да се намеси науката, създавайки по-устойчиви култури на промените на климата. В тази връзка той уточни, "че ако фермерите не ползват най-отровните хербициди, на практика ще получават бонус". В тези компоненти са включени и неизползването на тотални хербициди, най-големите "болки" за еколозите. За сметка на всичко това стопаните ще бъдат парично обезщетявани.
За постигането на всички тези цели във Втори стълб на ОСП е финансирането на всички зелени политики на база на иновациите, посочи Явор Гечев. "Ако обаче нямаме законодателство и финансиране, които да работят в единна стратегия, ще си говорим само на форуми. Затова ще бъдем доста по-смели и ще разглеждаме правенето на зелени политики като процес и философия, а не само да като включване за финансиране. Затова и в Стратегическия план ще запишем нуждата от промяна в законодателството включително", каза зам.-министърът на земеделието.
БТА е медиен партньор на форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България", организиран от DIR.BG и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

Подобни статии