Язовир "Копринка" пресъхва със сериозна скорост

Едва 17,2 млн куб м вода има в чашата на язовир Копринка според последните публикувани данни на МОСВ, от седмици нивото не се е покачвало заради на практика пресъхналите водоизточници и липсата на валежи.

Обемът на пуснатия в експлоатация през далечната 1955 година под името „Георги Димитров“ е 150 млн куб м , на практика моментното ниво е съвсем близо до мъртвия обем на съоръжението. Над повърхността е по-голямата част от високата 44 м стена, зад която е водноелектрическата централа , чийто турбини са с мощност 7 500 квт. Въпреки почти изпразнената чаша продължава източването с 0,388 куб м в секунда, показва справката на МОСВ.

Към 13 август в язовира е имало 30,2 млн куб м, със заповед на министъра на околната среда в периода от 20 до 22 август са били пуснати към Тунджа и язовир Жребчево по 20 куб м в секунда като целта е била натам да бъдат насочени 5 млн куб м, по същото време към Марица са отивали до 4 куб м /сек.

Със своя заповед от 11 септември министърът е разрешил допълнително източване на 3 млн куб м вода за напояване въпреки застрашително намалените обеми.

Подобни статии