Желязната лейди ръждяса

Преди спрягаха Кристалина Георгиева за премиер, сега я наричат марионетка

Няма по-самотен и по-неразбран човек от нея в последните дни. В условия на пандемия тя няма защо да се притеснява. Всички се държат на впечатляваща дистанция. Доскорошните й дружки не й вдигат телефона, сякаш могат да прилепят нещо от скандала, който се вихри край нея. Традиционната й маска на непукист не я пази от вируса на отчуждението и омразата.

Американски сенатори призовават президента на САЩ за пълна отчетност по случая с Кристалина Георгиева. А тя самата отрича обвиненията, че като шеф в Световната банка (СБ) е оказвала натиск върху служители да манипулират данни, за да изглежда бизнес климатът в Китай по-благоприятен. Но колкото и да нарича тези твърдения „неверни и фалшиви инсинуации“, тя е в обяснителен режим. А това, както е видно, не й помага.

Горещ картоф

Георгиева се опита да прехвърли горещия картоф в офиса на предишния президент на Световната банка - американеца Джим Йон Ким, с обяснението, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в ежегодната класация на СБ "Да правиш бизнес", което би подобрило значително позициите на страната. Официална реакция на СБ обаче не последва. Така Кристалина Георгиева започна да си говори сама. Ако не беше Желязната лейди, можеше да се разплаче и да свали напрежението. Но това е последното, което би направила. Не и публично. Гордостта не й го позволява. Кристалина Георгиева се опитва да излезе от ситуацията с чест. Но уважението ще дойде по-скоро от враговете, отколкото от онези, които е считала за свои приятели.
В последните дни стана ясно, че много малко вече са хората, които биха застанали зад нея. Докато скандалът около шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева набира скорост, тя се оказа в тотална изолация. И самочувствието, което винаги е демонстрирала, сега й върши лоша услуга, защото е дразнещо. Дори хора, които довчера й се кланяха и я определяха като една от най-успелите жени в света или я лансираха за министър-председател на България, сега я наричат марионетка и я хапят. В гръб. Защото не им стиска да застанат очи в очи с нея. Защото я виждат вече повалена. Кристалина Георгиева извървя дълъг път, но днес в края му се вижда табела „Път без изход“.

Робокоп

Доскоро тя изглеждаше непоклатима. Желязната лейди на МВФ и лъскавият й имидж. Безизразна и властна. Сиамска близначка на Ангела Меркел, която по ирония на съдбата също си тръгва сега. Универсален боец със стойка и сексапил на Робокоп. Универсален кандидат за всякакви престижни икономически постове. Това вече е минало. И спекулациите, че ще оглави поне БНБ, за да не е капо, изглеждат малко вероятни.
Преди време в европейското издание на „Политико“ се появи заглавието: "Посрещнете най-влиятелната жена във Вашингтон, която не се казва Нанси". Днес можем да я изпратим със същия текст, ако искаме да проявим уважение. Или да я подритваме в падението й, както правят мнозина.
Определението „експерт в постигането на консенсуси и управленски решения“ винаги е кънтяло на кухо. Но Кристалина Георгиева го обичаше. А медиите обичаха нея. „Под милата усмивка на българката и позитивния, любезен начин на говорене се крие желязна воля“, написа „Политико“. Ако тази статия трябваше да се пренапише с днешна дата, авторите й щяха да подчертаят специално онази част от текста, в която се казваше, че „Най-трудната задача от всички пред Кристалина Георгиева може да се окаже Китай, който е недоволен от нежеланието на развитите икономики да предоставят на нововъзникващите икономики по-голямо влияние в сложната система за гласуване на МВФ и на този фон Пекин развива собствени инфраструктурни проекти и инвестиционни банки през последните пет години“. Оказа се, че точно това е препъникамъкът, който счупи имиджа на Желязната лейди.


„Икономист“ й поиска оставката

Преди дни американското списание „Икономист“ поиска оставката на Георгиева с аргумента, че „този скандал е подкопал надеждността на МВФ“. По всичко личи, че натискът върху нея ще продължи. Възходът на Кристалина Георгиева приключи с падане от високо. Тази достолепна дама с впечатляващ стаж в световни и регионални институции като Световната банка, ООН и ЕС, която напразно се опитваха да унизят като Сталинка, днес може да седне на люлеещия се стол и да хване плетката, докато интригите край нея се плетат. Друго май не й остана.

Подобни статии