Жената на Труман ремонтирала 4 години Белия дом

Само външните каменни зидове са останали от първоначалната сграда

Джаки Кенеди в залата за приеми през 1961 г.

Мястото за „Къщата на президента“ било избрано лично от първия държавен глава на САЩ Джордж Вашингтон. Той организирал конкурс за изграждането на резиденцията. Предложени били девет проекта, като за победител бил обявен роденият в Ирландия архитект Джеймс Хобан.

Мястото за „Къщата на президента“ било избрано лично от първия държавен глава на САЩ Джордж Вашингтон. Той организирал конкурс за изграждането на резиденцията. Предложени били девет проекта, като за победител бил обявен роденият в Ирландия архитект Джеймс Хобан. Първата копка била направена през октомври 1792 г., а строителството продължило осем години. Едва през 1800 г. в почти завършената сграда се нанесъл вторият президент Джон Адамс със съпругата си Абигейл. Тази първа стопанка на Белия дом нямала завършено образование, но много четяла и се грижела за възпитанието на децата си. Абигейл Адамс простирала прането си да изсъхне в Източния салон, тъй като смятала за проява на лош вкус да простира бельото на президента навън. 
Почти нищо не е останало от обзавеждането на Белия дом през тези ранни години, с изключение на прочутия портрет на Джордж Вашингтон. Причина за това е войната от 1812 г. Когато британските войски наближили столицата, съпругата на президента Джеймс Мадисън – Доли, накарала двама мъже да свалят портрета на първия държавен глава 

и да го откарат заедно с нея в безопасност

Агресорите подпалили Капитолия и президентската резиденция. След войната втората сграда била боядисана в бяло, за да прикрие следите от дима, и затова започнали да я наричат Белия дом. Това название обаче било въведено официално едва в началото на ХХ в. от президента Теодор Рузвелт.
В Белия дом има много забележителности, чиято поява дължим на президентските съпруги. Такъв е случаят например с т.нар. легло на Линкълн, направено от розово дърво, с изящни изображения на екзотични птици и гроздове. То било закупено от първата дама Мери Линкълн през 1861 г. за основната стая за гости. Макар самият президент Линкълн да не е спал в него, това са правили други държавни глави на САЩ след него. Смята се за огромна чест някой гост 

да получи възможността да преспи в него

От своя страна съпругата на Теодор Рузвелт – Едит, е създала прочутата Розова градина край Западното крило на Белия дом. 
Ако обаче трябва да се направи класация по приноса на първите дами въз основа на продължителността на предприетите от тях реконструкции, то безспорен шампион е съпругата на Хари Труман – Бес. Реновацията в средата на ХХ в. била повече от наложителна, тъй като сградата на Белия дом започвала да показва признаци на сериозни структурни слабости. Поради това Бес Труман се пренесла заедно със семейството си в Блеър Хаус – резиденцията за президентски гости от другата страна на Пенсилвания авеню, докато траел ремонтът. Той обаче продължил цели четири години. През това време били избити всички вътрешни стени и били направени огромни подобрения в интериора. Най-сетне през 1952 г. Хари и Бес Труман се върнали в Белия дом, от чиято оригинална конструкция били останали само външните каменни зидове.  
Всяка първа дама в историята на САЩ се е опитвала да наложи свой стил. Незабравима ще остане авангардната Джаки Кенеди, по чието време Белият дом става 

средище на културата и модата

Някои нейни колежки обаче ще останат запомнени с връщането към традициите на президентската резиденция. През 1972 г. Пат Никсън поднови Синия салон в стил, вдъхновен от произведенията на френския майстор Беланже. Неговите мебели със синя тапицерия били закупени от президента Джеймс Монро през далечната 1817 г., но все още привличат вниманието на многобройните посетители на Белия дом.

Подобни статии