Жилищата в България поскъпват с 9,1 през второто тримесечие; София e седма по средни цени в центъра сред 12 източноевропейски столици

Общият индекс на цените на жилищата в България за второто тримесечие на тази година показа ръст от 9,1 на сто спрямо същия период на предходната година. Това съобщи председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев по време на третото издание на двудневната конференцията за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции "Форум Реал".

Обемът от сделки за първите шест месеца на годината е на най-високи нива от 2008 г., като средното увеличение за страната е 39 процента, а в София - 41 процента. Започнатото ново строителство в страната също е с растеж от 25 на сто, а за София е 51 на сто.
Рекорден е ръстът на цените на жилищата в Европа - в Берлин те са се скочили със 148 на сто за десет години, за първото тримесечие на тази година в Люксембург цените са се повишили със 17 на сто, в Дания - с 15 на сто, в Чехия - с 11 на сто, в Нидерландия също с толкова, в Германия - с 10 на сто, във Франция - с 5 на сто, в Белгия - с 6 на сто. София не е в топ 60 на градовете в Европа с най-високи цени на жилищата, каза Ганев и допълни, че столицата на България е едва седма по средни цени на жилищата си в централната си част сред 12 столици на страните от Източна Европа.

Подобни статии