Животни "фантоми" е установила проверка на Агенцията по храните в област Хасково

Редица нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВД/ са констатирани в животновъдни обекти на територията на област Хасково от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, съобщиха от областната администрация. Това е станало след сигнал на областния управител инж. Минко Ангелов и проверки в четири обекта в община Любимец и един в община Свиленград в периода от 5 до 8 октомври т. г.

Областният управител е бил сезиран, че животните в тези обекти не съществуват реално, но са регистрирани в информационната система на БАБХ и се използват при подаване на заявления. По този начин собствениците или ползвателите на обектите печелят с предимство правото да ползват общински пасища, мери и ливади и биват неправомерно подпомагани чрез субсидии от ДФ "Земеделие".

В три от обектите е била установена физическа липса на стотици животни, както и следи от пребиваването им. Към датата на проверките обаче животните са били вписани в регистъра. Открити са били и множество несъответствия относно изискванията за отглеждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, различни GPS координати и др.

В обект в село Йерусалимово, община Любимец, липсват 139 говеда, които фигурират в информационната система. Във втория животновъден обект в същото село все още са били вписани 77 говеда, които физически липсват. В трети обект в село Лисово, Свиленградско, при проверката на място също не е било установено наличие на декларирани 98 говеда.

Докладът с констатациите е изпратен до главния прокурор, заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния директор на ДФ "Земеделие", МВР-Хасково и инспектората на МЗХГ, уточняват от областната управа.

Подобни статии

 • Зам.-министърът на земеделието обеща устойчиви политики в сектора

  Зам.-министърът на земеделието обеща устойчиви политики в сектора

  "Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за сектора". Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков пред 150 представители на сектор "Земеделие" по време на заседание на Тематичната работна група по изработване на Стратегическия план по ОСП за периода 2023 - 2027 г. В работата на групата се включиха и заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представители на синдикатите. Съобщението е на пресцентъра на Министерството на земеделието.

  111
 • Разработват стратегически план за развитие на земеделието

  Разработват стратегически план за развитие на земеделието

  Работата по Стратегическия план за развитие на земеделието и развитие на селските района за периода 2023 - 2027 г. и изготвянето на бюджета за 2022 г. е основна задача на новото ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/. Това стана ясно от коментара на министър Иван Иванов по време на заседанието на ресорната парламентарна комисия, на което беше представен политическият кабинет на ведомството.

  159