Животновъдството у нас има нужда от допълнителен финансов ресурс, според зам.-министър Крум Неделков

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков

Животновъдството у нас има нужда от допълнителен финансов ресурс. По тази причина в новата ОСП /2023-2027 г./ се предвижда значително увеличаване на средствата за агроекология. Това е финансов ресурс, който може да бъде насочен към животновъдството у нас, с цел то да бъде по-конкурентоспособно. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков по време на уебинар на тема: "Намаляване на емисиите от парниковите газове в млечното говедовъдство", съобщиха от МЗХГ, което е домакин на събитието.

Заместник-министър Неделков е посочил, че за първи път е повдигната темата за ограничаване на парниковите ефекти в животновъдството у нас. "В селското ни стопанство не е въведен към момента подход за намаляването на тези ефекти. Секторът трябва да се развива, съобразно новите условия. Поголовието от животни се увеличава, но същевременно е необходимо да се ограничи въздействието на метана", казва той. Според Неделков, намаляването на емисиите не зависи от поголовието, а от храненето на животните.

"По този начин поставяме основите на един бъдещ сериозен ангажимент на страната ни за увеличаване на поголовието и продуктивността, но същевременно с намаляващи емисии на парникови газове. Считам, че повдигането на конкретния въпрос е от изключително значение за европейското развитие на сектора и по-конкретно - говедовъдство в България", е заявил заместник-министър Неделков.

Министърът на земеделието, храните и горите проф. Христо Бозуков е поздравил участниците в събитието и е заявил, че вярва в навременните решения от проведената дискусия. Той е отбелязал, че тематичният ракурс е важен и актуален с оглед на съвременните стандарти в животновъдството.

Подобни статии