Йорданка Фандъкова: Важно е да продължи разширяването на зоните за платено паркиране

"За мен е важно да продължим програмата за разширяването на зоните за платено паркиране". Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на ремонта на ул. "Първа българска армия".

В момента в Столичния общински съвет се обсъждат промени в работата на синя и зелена зона. Част от тях са местата за платено паркиране в синя зона да се разширят от 5000 на 13 000. Това ще се случи, след като част от зелената зона в районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец” бъде превърната в синя. Така зелената зона ще намалее с над 7000 места. В предложението е заложено и удължаване на работното време на синята зона с 30 минути. В момента то е до 19,30 часа. По думите на Фандъкова удължаването на работното време е по искане на живущите в центъра. Общинарите ще решат и за ограничения в служебния абонамент, както и намаляване на паркоместата, които ползват институциите.

Относно предложението на независимия общински съветник Борис Бонев цената на паяка и скобата да скочи рязко Фандъкова обяви, че трябва да се дадат разчети, а не да се говорят думи във въздуха. "Цената трябва да се аргументира, не може да се определя наизуст", категорична бе тя.

За ремонта на ул. "Първа българска армия" кметът посочи, че това е една от най-големите реконструкции през настоящата година и трябва да приключи до началото на декември. Тя припомни, че се извършват и довършителни работи по бул. "Тодор Кабшлеков". За мащабния ремонт по бул. „Цар Борис III“, където се подменя трасето на трамвай 5 Фандъкова припомни, че е имало леко забавяне, но натискат строителите да го преудолеят.

Кметът сподели, че очаква до седмица да проведе среща с министрите на икономиката и енергетика, заради поскъпването на тока и природния газ. Преди дни тя поиска компенсации от държавата за "Метрополитен" и "Столичен електротранспорт", както и помощ за "Топлофикация".

Подобни статии