Йосиф II помирява католици и православни

Той е единственият българин на трона на вселенските патриарси

Снимка: Уикипедия Изображение на Йосиф II в църкавата „Капела дей Маджи“, Флоренция

На 10 юни 1439 г. във Флоренция умира Вселенският патриарх Йосиф II - единственият известен на историците българин, заемал трона на константинополските архипастири. Неговото светско име е неизвестно. За точния му семеен произход историците не са единодушни, освен в едно - че принадлежи към династията на Шишмановци.

Търново

Най-вероятно Йосиф II е роден в Търново около 1360 г. За ранните му години не се знае почти нищо, освен че прекарва известно време в светогорския манастир „Алипу”, а през 1393 г. е ръкоположен за митрополит на Ефес, който по това време е под османско владичество. С подкрепата на император Мануил ІІ Палеолог (1350-1425) на 21 май 1416 г. българинът Йосиф е избран за патриарх на Константинопол. По негово време над Византия надвисва реалната опасност да бъде завладяна от османските турци, както това се е случило малко преди това с България. Император Йоан VIII Палеолог се обръща за помощ към папа Евгений IV и кралете на Западна Европа да изпратят кръстоносци срещу османците. Папата от своя страна използва случая, за да предложи на източната църква сключване на уния.

Консенсус

Предложението на папата, отправено през 1437 г. до византийския император Йоан VІІІ Палеолог (1425-1448), е прието с охота. Като представител на Източната църква за Флоренция заминава лично Йосиф ІІ. Той пристига там начело на внушителна делегация от 700 души во главе с императора, 23 митрополити, представители на патриарсите на Александрия, Антиохия и Йерусалим, много богослови и теолози. Сред делегатите е и митрополитът на София Дионисий. Привърженик на умерената линия и полагането на непрекъснати усилия, Йосиф ІІ успява да избегне интригите както с католиците, така и сред обграждащите го. Неговите съвременници подчертават невероятната му дипломатичност и уважението, с което се е ползвал в католическите, православните и светските среди на събора.

Завещание

Умирайки, той оставя завещание, в което призовава православните и католическите духовници да превъзмогнат различията си и да обединят двете църкви. И наистина, споровете на заседанията спират и на 5 юли 1439 г. кардинал Джулиано Чезарини и архиепископ Висарион Никейски тържествено обявяват унията за сключена. В резултат на нея през 1443-1444 г. полски и унгарски кръстоносци начело с полския крал Владислав III Варненчик правят опит да изгонят османските турци от континента. Той обаче е неуспешен. Днес съвсем спокойно можем да определим патриарх Йосиф Втори като духовен водач от европейска величина.

 

На 10 юни Флоренция почита паметта му

С големи почести и изразено и от двете страни прискърбие патриархът е погребан във флорентинската църква „Санта Мария Новела”. На стенопис със смесен византийско-флорентински стил патриарх Йосиф ІІ е изобразен между два ангела. На гроба му надпис разказва за озовалия се в Италия, воден от религиозен плам, първосвещеник на Източната църква, дарен приживе с радостта да участва в свързването на гърци и римляни за една вяра и едно богослужение в Европа, в сключването на свят съюз, донесъл разцвет и на Флоренция, където е починал и положен той, Йосиф ІІ, патриарх на Константинопол, Новия Рим, Вселенски патриарх. И до ден-днешен всяка година на тържествена служба във флорентинската църква на 10 юни се почита неговата памет.

 

Подобни статии

 • Провиралка дарила император Юстиниан с наследник

  Провиралка дарила император Юстиниан с наследник

  Мегалитно светилище лекува безплодие край село Лиляч

  Скала, наподобяваща женско седалище, лекува безплодие. Тя е част от цял мегалитен комплекс - над село Лиляч в община Невестино, Кюстендилско. Мястото е известно сред местните като Провиралото и хората открай време му приписват феноменални сили. Възрастни хора в района разказват, че светилището е дарило с рожби хиляди семейства от древността до наши дни. Сред тях е бил самият император Юстиниан I (527-565), който първи отвел жена си Теодора.

  41
 • Кърпата на Вероника носи победи и лекува

  Кърпата на Вероника носи победи и лекува

  Неръкотворният образ на Христос се появил върху ленено парче плат

  Убрус, или Образ неръкотворен. Така е известна една от най-свещените реликви на християнството, свързана с последения път на Иисус към Голгота. Тя представлява парче ленен плат, на което се представя единствено главата на Божия Син. Изображението е известно в Западна Европа като Манадильон, или Кърпата на Вероника, а в Русия като Спас Нерукотворный.

  78
 • Свети Петър Атонски - воин, аскет и отшелник, който общувал със светиите

  Свети Петър Атонски - воин, аскет и отшелник, който общувал със светиите

  Петър Атонски е християнски аскет, атонски отшелник и светец, почитан на 12 юни от Православната църква и, заедно със събора на всички монашески отци от Атон, от Католическата църква. Той е от гръцки произход и по професия е войник. Воювайки срещу арабите, той е заловен, окован и хвърлен в затвора, след което прекарва дълго време в град Амари в близост до река Ефрат, молейки се на Бог да го освободи от подземията и да го заведе в пустиня, където да се посвети на молитвен подвиг.

  118