Журналисти могат да кандидатстват в конкурс по проверка на фактите "Права на прицел"

Конкурсът по проверка на фактите "Права на прицел" търси предложения за разобличаване на дезинформационни кампании, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти-България.

Конкурсът е отворен за кандидатстване до 7 септември и в него могат да участват както отделни журналисти, така и екипи от журналисти и експерти в различни области.

Конкурсът търси отговор на въпросите кои са дезинформационните кампании, как се разпространяват, кой стои зад тях. Три предложения ще получат финансова подкрепа от 800 лв. за провеждане на разследване и създаване на статия, представяща механизма на действие на конкретната кампания. Те ще бъдат публикувани на сайта за проверка на фактите - Factcheck.bg. Избраните журналисти ще получат подкрепящо обучение за инструменти за архивиране и проверка в онлайн среда.

Одобрените участници трябва да използват принципите на работа на Factcheck.bg, където ще бъдат публикувани. В подкрепа на работата им е подготвен и наръчник за проверка на фактите в онлайн среда, с конкретни практически насоки и инструменти. Екипът на Factcheck.bg си запазва правото да редактира готовите материали преди публикуването им.

Подобни статии