Кабинетът ще отпусне еднократна финансова помощ на уязвими лица и семейства

Служебното правителство прие постановление, с което предоставя еднократна финансова помощ за лица и семейства, които не отговарят на условията за енергийно подпомагане. Това заяви на брифинг служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Целта е да се разшири кръга на лицата, които имат достъп до енергийно подпомагане. Такава помощ ще се полага на лицата, които с до 30 лв. надхвърлят изискуемия минимум за кандидатстване за месечна помощ за енергийно подпомагане, лицата с регистрация в Бюрата по труда по-малко от 6 месеца и всички лица, които са с над 50% загубена работоспособност, самотно живеещите възрастни хора, самотни родители на деца до 3 години, деца и възрастни с увреждания.

За целта са отделени 15 млн. лв., които ще бъдат насочени към над 50 000 нуждаещи се. Документите на хората, които отговарят на новите условия, но са получили отказ по старите правила от социалните служби, ще бъдат преразгледани.

"Разширяваме кръга на тези лица, които с до 30 лв. надхвърлят прага от изискуемия минимум за кандидатстване за месечна помощ за енергийно подпомагане през есенно-зимния сезон. Разширяваме кръга и за лицата, които са с регистрация в бюрата по труда по-малко от 6 месеца, да могат да получат тази целева финансова подкрепа от 300 лв. еднократно за предстоящия отоплителен сезон", заяви Гълъб Донев.

По думите му такава помощ ще получат и всички хора с увреждания, които имат над 50% загуба на работоспособност, самотноживеещите възрастни хора, самотните майки и всички рискови групи. За тази цел са били отделени 15 млн. лв. от бюджета.

Подобни статии