Кабинетът Студио Хъ

Безпрецедентно президентът Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призоваха партиите за едно и също – да седнат и да се разберат

Снимка: БГНЕС

Ние сме лошите в страшния филм,
тъй пожела си съдбата...
Мъжки момчета сме, знаем сами -
лоши ще бъдем докрай!
Черните ни дрехи крият от вас
колко са бели душите ни.
Изпратете ни без плач, момичета,
без сълзи, забравете даже наш'те имена!
Копелета гадни бяхме всичките, до един,
ала така ни обичахте...

За добро или за лошо напоследък политически анализатори и колеги журналисти почнаха да цитират песни на „Ку-Ку бенд“, търсейки някакви дълбокомислени послания в тях.

Цитираният по-горе стих е от песента „Студио Хъ“, едно от най-популярните изпълнения на Слави Трифонов. Послание има, спор няма, но по-важното в случая е, че песента даде името си на публицистичното предаване на Тошко Йорданов, понастоящем шеф на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН). Именно в това предаване и в собствената си телевизия като цяло формацията на Слави хвърля своите послания, там, в студиото, водеше и предизборната си агитация.

Преговорите за съставяне на кабинет обаче са съвсем друга бира и това пролича през последната седмица на усилени разговори между различните партии. Те започнаха добронамерено, с позитивни, почти приятелски послания между формациите и с повтарянето как не са важни министрите, а политиките и общите приоритети. Дотук добре, но в края на седмицата, вместо до сближаване на позиции, се стигна до видимо изнервяне на ситуацията. Народът ясно си го каза, че иска коалиционно управление, прозрачност и промяна, но засега кабинетът с мандатоносител ИТН си остава един голям Х (имам предвид едно голямо неизвестно).

Тошко Йорданов заяви, че вече са готови със състава и структурата на Министерския съвет и само чакат мандата от президента. Между редовете се разбира, че в него май няма да има министри от служебния кабинет, а именно това и породи приятелския огън между ИТН и „Демократична България“, които досега се обстрелваха взаимно предимно с комплименти.

Ниската коалиционна култура в България е факт, който не бива да се пренебрегва повече. И добрите, и лошите момчета трябва да разберат, че в съвременните условия никоя партия не може да получи 120 гласа плюс в Народното събрание. Това дори е опасно за България, нагледали са се българите на еднопартийно безконтролно управление, то може да роди само чудовищна корупция и извращения с демокрацията.

Трудните преговори за съставяне на редовен кабинет изнервиха не само партиите, но и президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев, а те, каквото и да казват опонентите им, са военни, тоест търпеливи мъже с дисциплина. Неслучайно двамата в един ден призоваха парламентарните формации да се стегнат и да си свършат работата. Политическата мантра „Ние от избори не се боим“ е изстрел в тъмното. Бойте се, дами и господа, бойте се, защото предсрочни избори до дупка със застрашително намаляваща изборна активност може да родят кривогледи чудовища, от които ще плачат всички.

Дори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е видимо недоволен от ситуацията, се присъедини към призива на Радев и Янев, като посъветва от фейсбук канала си партиите да се разберат и да излъчат правителство.

"Признавам вота на хората и нека първият да направи правителство. Това е демокрацията. Да не ни слагат, че участваме в някакви преговори", каза Борисов.

Вариантът за излъчване на редовен кабинет остава отворен. Но дребнавите крамоли от парламентарната трибуна определено не му предричат дълъг живот. Все пак България трябва час по-скоро да излезе от политическата криза, защото има тежки проблеми за решаване. Иначе ни чака сценария със „страшния филм“, но не онзи от песента, а истински страшен сценарий. От тези, в които не се умира наужким.

 

Подобни статии