Качват на коне дъновисти в Рила

Разполагат до 200 палатки до Рибното езеро

Започна изграждането на лагера на Бялото братство до второто Рибно езеро на Седемте рилски езера.

Той трябва да бъде напълно готов до края на месеца, като тогава се очаква да пристигнат и първите последователи на учителя Петър Дънов. Територията за лагера е от 1,1 декара площ край Рибното езеро, на която могат да се опънат до 200 палатки. „И тази година ще спазим всички мерки срещу разпространението на коронавирус. Хигиената е на първо място и най-вече, каквото ни се дава като норми, трябва да го спазваме и за дезинфектанти, и за други препарати. Похвално е, че въпреки пандемията през мината година сред нас нямаше нито един заразен“, коментираха дъновисти, които са ангажирани с подготовката на лагера.

В програмата на Бялото братство е записано и почистване на района на 17 август, два дни преди танца паневритмия.  „Качването на туристи и на багажа и този път ще става само с коне, така че да опазим езерата. Не случайно организираме и акция по почистването им“, обявиха още от лятната духовна школа.
По традиция големият събор на последователите на Дънов "Бялото братство" се прави на 19 август, по стар стил Преображение Господне. Тогава става "събор на Слънцето с представители от всички планети", обяснявал на учениците си Петър Дънов. По традиция за посрещане на изгрева на слънцето се събират близо две хиляди души. Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог, Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

През лятото на 1929 г. Дънов за първи път извежда своите последователи и ученици на лагер край Седемте рилски езера. На 21 септември 1930 г. открива ново течение на своите проповеди, наречено неделни утринни слова, които продължават до април 1944 г. От 1934 г. започва работа върху паневритмията - цикъл от двадесет и осем упражнения, съставени от мелодия, текст и пластични движения. По-късно към нея добавя упражненията "Слънчеви лъчи" и "Пентаграм". На 27 декември 1944 г. учителят напуска физическия свят. 

Подобни статии