Кадри от социалните услуги масово напускат системата и отиват в образованието, предупреди експерт

Основните проблеми пред социалните услуги в България са свързани с недостатъчно добрия финансов стандарт за издръжка, поскъпването на цените и изтичането на човешки ресурс от системата. Това заяви Мария Недялкова, директор на център в Ловеч за младежи с различни затруднения на конференцията "Български гласове за Европа: социални проблеми и възможности за решаването им", която се провежда в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Пазарджик. Това е петата дискусия, организирана от Агенцията, в рамките на инициативата на БТА "Български гласове за Европа", в партньорство с Европейския парламент.

Недялкова посочи, че специалисти масово напускат социалните услуги и отиват да работят в системата на образованието, където заплащането е по-добро, а в същото време работата на психолог и рехабилитатор, който работи с хора в риск и със сериозни затруднения, не може да се сравни с работата на възпитател в училище. Недялкова посочи, че този дисбаланс в работната заплата влияние върху социалните услуги. По думите на експерта, новата наредба за работните заплати, която вече е в сила, по проектостандартите за издръжка на едно лице в социалната услуга, предпоставя така нещата, че парите няма да стигнат социалните услуги нито да си платят издръжката на сградата, нито да изпълнят изискванията за възнагражденията на персонала. Мария Недялкова подчерта, че не са разделени стандартите по отношение на разходната част, която касае поддържането на сградата - ток и материали с другата част - работата на хората и материали, които трябва да са закупуват постоянно, за да се подкрепя развитието на децата и възрастните в услугите.
Тя посочи, че трябва да има облекчения за социалните предприятия, а не те да се приравняват законодателно на други фирми, за да се подкрепи заетостта на хората с увреждания.
По думите й центърът в Ловеч съществува вече 24 години, децата са израснали там, научили са се на най-различни умения, а от Бюрата по труда вече 24 години на никого не е предложена работа. Илия Рангелов например е израснал в институция, работи по проект, но когато този проект свърши, той ще остане без работа. По асистираната подкрепена заетост в България няма никакво развитие, заяви Мария Недялкова. Иван, който е от услугата в Ловеч, разказа че е изкарал курсове за барман и иска да работи като такъв, но никой няма да го наеме.
Директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков заяви, че ТЕЛК системата казва какво не може човек, а не казва какво може, смисълът на тази система е да докара човек до пенсия и това е измиване на ръцете. Смисълът е да го включиш на пазара на труда, допълни Нейков.
"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот", обобщи Евгения Друмева, заместник -генерален директор на БТА и модератор на дискусията.

Подобни статии