Как доктор Антъни Фаучи се озова на политическата арена

Снимка: ЕПА/БГНЕС Координаторът на борбата с коронавируса и уважавана личност в САЩ доктор Антъни Фаучи винаги се е старал да стои настрана от политиката.

Координаторът на борбата с коронавируса и уважавана личност в САЩ доктор Антъни Фаучи винаги се е старал да стои настрана от политиката. Обаче след като Ковид-19 се превърна в основния терен за борба между двамата кандидати за Белия дом, лекарят беше запратен против волята си в предизборната арена.

От началото на пандемията от Ковид-19, американската левица го превъзнася, десницата го критикува, но Доналд Тръмп знае, че имунологът е популярен.

Затова предизборният му екип използва изказвания на експерта по инфекциозни заболявания, за да внуши, че той хвали начина, по който президентът е подходил към кризата, няколко седмици преди изборите на 3 ноември. За кандидата на демократите Джо Байдън това беше достатъчно, за да заяви, че ако стане президент, ще се вслушва в Антъни Фаучи.

"За него е фрустриращо да го политизират, след като 40 години е избягвал да се занимава с политика", каза Зик Еманюъл, президент на Факултета по медицинска етика и здравна политика в университета на Пенсилвания.

Защо двата лагера се стремят да получат подкрепата на директора на Националния институт за инфекциозни заболявания? "Честност и надеждност, чисто и просто. Този човек е честен, казва какво знае от научна гледна точка и затова може да му се вярва", каза Еманюъл.

Откакто се появи новият коронавирус, 79-годишният Антъни Фаучи, който допреди пандемията беше известен в света на инфекциологията и борбата със СПИН, непрестанно напомня колко опасен е вирусът без никога пряко да критикува Доналд Тръмп, който пък постоянно омаловажава заплахата, дори след като се зарази с Ковид-19.

Извадени от контекст

В предизборния клип на Доналд Тръмп коментаторката твърди, че "президентът Тръмп атакува вируса фронтално, както би следвало да постъпва всеки лидер", след което се пуска откъс от интервю на Антъни Фаучи.

"Не мога да си представя който и да било да може да направи нещо повече", казва лекарят. Този откъс създава впечатлението, че той хвали действията на президента Тръмп. Този предизборен клип обаче изкара лекаря от кожата му.

"Изявленията, които ми се приписват без мое разрешение от предизборния екип на Републиканската партия, са извадени от контекста си от мой коментар отпреди няколко месеца за усилията на федералните санитарни власти", обясни имунологът.

Фаучи напомни, че запазва неутралитет: "За близо пет десетилетия държавна служба, никога не съм подкрепял публично нито един политически кандидат." По Си Ен Ен Фаучи каза, че според него този клип трябва да се свали.

Републиканците обаче поддържат своята версия на фактите. "Произнесените думи са точни и излизат от устата на д-р Фаучи", каза директорът на комуникацията в предизборния екип на Тръмп Тим Мърто.

Последно усилие

Антъни Фаучи понякога се е изказвал одобрително за реакцията на американските власти на пандемията и за мерките на Тръмп. В последно време обаче той предупреди за покачване на случаите на заразяване с Ковид-19, докато Доналд Тръмп изразяваше задоволство от свършената работа.

При демократите Фаучи също е част от политическата стратегия.

Подгласничката на Джо Байдън Камала Харис наскоро заяви, че ще се ваксинира, ако Антъни Фаучи съветва за това, но не и ако Доналд Тръмп го препоръча.

След излъчването на предизборния клип на Тръмп Джо Байдън се възползва от възможността да разкритикува републиканския си противник.

"Ето нещо, което бих направил по съвсем различен начин, ако съм президент: наистина ще се вслушвам в съветите и експертния опит на д-р Фаучи, няма да го атакувам за това, че е казал истината", написа в Туитър демократът.

Тази случка не би трябвало да има осезаемо отражение върху изборите, тъй като повечето гласоподаватели вече са направили избора си. Тя обаче би могла да създаде проблеми на президента сред колебаещите се.

"Това подсилва идеята, че Тръмп се интересува само от себе си и от изборното си представяне, а не от страната изобщо, както би трябвало да прави един истински лидер", каза преподавателят по политология в университета "Джордж Вашингтон" Тод Белт.

Подобни статии