Как маестра Петкова превърна обора на дядо си в арт стредище

От добруджанското село Пчеларово до Америка и Швейцария

От добруджанското село Пчеларово, през Италия, Америка и Швейцария, и отново в родното Пчеларово – това е бурният живот на оперната прима Константина Петкова. Само след месец тя ще навърши достолепните 83 години. Връщането в бащината къща не е отстъпление или смирение. Маестра Петкова превръща обора на дядо си в култура и изкуство.

Коя е Константина Петкова? Родена е на 19 ноември 1937 г. в село Пчеларово. Завършва в Добрич Икономическия техникум. По това време става част от Добричкия смесен хор „Добруджански звуци“. Певческият й талант изпъква и през 1958 г. печели конкурс в Русенската опера, където се изявява на сцената шест сезона. Маестра Петкова не скрива, че любовта към изкуството е наследила от дядо си Петко Ганев – поет, писател и режисьор. Негови пиеси са се играли само от роднини в селския обор.

Докато пее в Русе, се обявява конкурс за оперна певица в Палермо. Константина го печели, но не спира дотук. Много искала да има музикално образование, затова след Палермо заминава за Рим, явява се на конкурс за академията „Санта Чечилия“ и е приета. Периодът е труден, защото стипендиите са ниски, а през лятото не се изплащат. Младата добруджанка работи на няколко места, за да се издържа. Тежкият селски труд, на който е научена от баща си в Пчеларово, й помага да издържи.

В Рим е назначена за солистка на „Виртуозите на Рим”. Това е оркестър, в който са най-големите звезди на италианската музика. След едно от поредните турнета е поканена в Париж, където изнася концерт в радиото и там получава покана да замести певица в САЩ. Поканата е за град  Блумингтън. После заминава за Ню Йорк и остава там осем години. Пее и режисира оперно-театрални спектакли. Става прочута заради таланта си.

Омъжва се за швейцареца Бернар Брюнер. Три години живеят в Женева, след което се налага Константина да се върне в Пчеларово, за да се грижи за родителите си. Съпругът й загива при катастрофа.

В Пчеларово Константина прави своя школа за уроци по пеене. Заема се и с дядовия обор. Помещението, в което дядо Петко е отглеждал расови жребци, се превръща в място за живо изкуство. Мебелите и дизайнът са непокътнати, кабинетът с библиотеката – също. Непокътната е и яслата на животните. Маестра Петкова поставя в обора пиано, а по стените залепва свои плакати, донесени от цял свят. Обръща особено внимание на градината и я превръща в истински рай.

Връщането на Константина Петкова в родното Пчеларово не остава незабелязано. Постепенно в „обора“ започват да се събират сродни души: артисти, гостуващи в Добрич, се отбиват при нея, за да си побъбрят. Оперната прима прави представления в обора на дядо си. Отначало плахо, но крайният резултат я окуражава за по-смели и по-чести изяви. В Пчеларово гостуват едни от най-големите имена на нашата сцена – Гинка Станчева, Емилия Радева, Емилия Цанкова, Стефан Илиев, Любомир Бъчваров, Жоржета Чакърова. Веднъж се изсипва и цял автобус на Сатиричния театър, след представление в Добрич. Голямата Стоянка Мутафова пък си имала лична стая, в която не давала никой да припари.

През тази година програмата в „обора“ на Маестра Петкова е изключителна. Затова я питам 2020-а ли е най-силната й година.

„Не. 2020-а може би е най-наситената. За мен най-силната година бе годината, когато представихме за пръв път в света цялостен прочит на поезията на Йовков. Това бе най-силното ми преживяване, защото тази идея е много стара и успях да сбъдна мечтата на неговата дъщеря, благодарение на д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич. Преди години, с дъщерята на Йовков, Елка Йовкова, решихме да обиколим селата в Добруджа, за да открием живи негови ученици. Чухме много истории, дори такива, каквито Елка не знаеше – за отношенията му с хората и навиците му. Решихме да направим събитие, посветено на баща й, в една мелница, където той често седял с хората и разговарял с тях, водейки си бележки. Любимо негово място, което посещавал често. От общината в Добрич тогава отказаха да направят събитието и Елка си тръгна много разочарована, казвайки, че поезията на баща няма късмет“, спомня си Маестрата.

Що се отнася до най-впечатляващата й среща в живота й, то тя поставя на първо място тази с режисьора Микеланджело Антониони. Играе в негов филм, а по-късно стават много добри приятели.

А ето какво каза за Константина Петкова Стефан Вълдобрев, който преди няколко дни представи в „обора“ своята „Книга за песните“ и изпълни някои от най-големите си хитове. „Със свои лични средства кани хора на изкуството и ги среща с публиката от района. Не получава подкрепа от държава и община (това е излишно да го казвам), само от приятели и съмишленици. В този дом нейният дядо Петко, е правил същото в началото на века. Бил е обсебен от литературата, купувал е книги, създал е огромна библиотека, предоставял я е на местното население. Тук са били чести гости Йордан Йовков, Дора Габе, Елин Пелин, Цар Борис и принц Кирил също отсядат при него, заинтригувани от случващото се. На следващата година препоръчват Пчеларово и на пътуващия към Истанбул Бърнард Шоу. Маестрата има живот като от филмова лента - учи оперно пеене в Палермо и оперна режисура в Рим, омъжва се в Швейцария, живее в Манхатън, домът им става център на тамошните арт среди, контактува с Антониони, Фелини, Форман, Баскиа. Преди време се завръща в родното си място и решава да го превърне в това, което е сега. Виждал съм често подобни начинания в Прованса и Тоскана, но много рядко в България. Когато неотдавна ми се обади да ме покани, не знаех нито един от тези факти. Каза ми, че наскоро са гостували Теодосий Спасов, Бойка Велкова, Антони Дончев, Мира Кацарова, Васко Кръпката. После се поразрових и открих колко много други колеги са били там през годините. В събота беше представянето на "Книга за песните". Помещението, в което дядо Петко е отглеждал расови ездатни жребци, сега е преустроено в място за пърформанси. Четенето започна в един на обед. Залата и дворът бяха препълнени с народ. Чакълестите улици - с автомобили. Имаше хора от Варна, от Шабла, от Балчик и разбира се, от Добрич. Това беше следобед, който винаги ще помня. Радвам се, че дойдох в Пчеларово. Бях като в приказка. Сребърното небе, ситният дъжд - време само за поезия и акустична китара. Мирисът на почва, който обожавам, хоризонтите на Добруджа, атмосферата, погледите, интелигентните реакции, спокойствието, хармонията, приятелството... И най-вече, срещата с една личност, която вдъхновява и осмисля понятието БУДИТЕЛ. Маестра Константина Петкова заслужава това възхищение от публиката и от колегите артисти. От вчера има и моето!“

Оборът на дядо Петко стана свидетел и на предложение за брак. В края на спектакъла „Поручик Бенц“, с участието на Йоана Буковска, Любомир Ковачев и Ивайло Захариев, Захариев, познат с ролята на Мартин Христов в култовия сериал "Под прикритие", изненадващо предложи брак на своята приятелка Станислава.

Емоции от уникалния дух на дома и „обора“ на Маестра Петкова преживяха и Бойка Велкова, Нидал Алгафари, Теодосий Спасов, а сега в събота е ред на Васил Петров.

И още нещо – в този дом не се радват само на духовна храна. Баниците, бобът и кебапът на Константина се знаят и са обожавани от мнозина.

Подобни статии