Как мишката става слон

20 милиона години били необходими на сухоземните бозайници, за да достигнат максималната си маса

Снимка: Alistair Evans, David Jones and IMPPS Мишките, решили да станат слонове, трябва да се уголемят 100 000 пъти.

Уникална методика разработи международна група от 20 биолози и палеонтолози. С нея за пръв път се изчислява максималната скорост на еволюцията на млекопитаещите. В рамките на проучването биолозите са изчислили броя на поколенията, които са необходими, за да може животно с големината на мишка да добие слонски размери.

„Скоростта, с която произтичат такива биологични реорганизации, има важни последствия за фауната, например в частта на адаптацията и възстановяването след масови измирания - пишат изследователите в статия, публикувана в PNAS. - За количествена оценка на темповете на толкова мащабна еволйция ние разработихме метрическа система и я използвахме, за да проследим измененията в големината на телата на млекопитаещите през последните 70 милиона години”.
Сметките показват, че за сухоземните млекопитаещи увеличение на масата до 100 пъти е изисквало 1,6 млн. поколения, 1000 пъти - 5,1 млн., а 5000 пъти - 10 млн. Що се отнася до „дестинацията” на мишката до превръщането є в слон, то тя наброява 24 милиона поколения. Докато за наедряването на заека до същите габарити са достатъчни само 10 млн.
Скоростта на смаляване е много по-бърза, подчертава водещият автор на изследването доктор Алистър Еванс от университета „Монаш” в Австралия. Според изчисленията великанът се превръща в зайче само след 100 000 поколения.
„Разликата е поразителна. Не можехме и да допуснем, че смаляването може да става толкова бързо”, признава биологът.
На морските бозайници, сред които китовете, е бил нужен два пъти по-къс период, за да достигнат максималните си размери, заявява и Джесика Тиодор от университета на Калгари в Канада, цитирана от Франс прес. Тя пояснява, че водните животни имат достъп до по-засищаща храна в сравнение със сухоземните, за които тревата и растенията са основен хранителен източник. Освен това животът във водна среда не изисква яки костни и мускулни структури, които да поддържат тялото, както при едрите сухоземни бозайници.
Бозайниците започнали бързо да наедряват след изчезването на динозаврите преди 65 милиона години, ускорявайки развитието си, за да достигнат максималните си размери през следващите 20 милиона години. Това е времето, в което животно с размерите на котка наедрява до слон.
Международното изследване е проследило еволюцията на 28 вида бозайници през последните 70 милиона години в Африка, Евразия, Северна и Южна Америка, както и в океаните. Много видове, които намалили размерите си, като мамута, хипопотама и хоминида от индонезийския остров Флорес са изчезнали от лицето на планетата, отбелязва Тиодор. Тя припомня, че 90 на сто от всички животински видове, съществували на Земята, са изчезнали.

Подобни статии