Как Стоян Енев може да стане европейски шампион по щанги за 2012 г. през 2021 година?

Международната агенция по тестване (ИТА) уличи 13 тежкоатлети в употреба на допинг. Откритието за използване на забранени вещества е било направено, след като ИТА се е заела да проучва проби от европейското първенство по вдигане на тежести в Анталия през 2012 година чрез нова, по-модерна методика. Казусът може да доведе до там, че български състезател да стане европейски шампион със задна дата.

Сред хванатите с допинг спортисти няма български състезатели, но в списъка присъства олимпийската шампионка от Пекин 2009 Оксана Сливенко.
Големият брой уличени състезатели от шампионата в Анталия обаче е изцяло в полза на българските щангисти, които се придвижват напред в класирането. Разбира се, това ще стане официално факт след отварянето на "В"-пробите.
Ако обаче те не покажат нещо различно, петима български състезатели ще се окичат с медали или ще получат такива с по-благороден оттенък.
В категория до 62 килограма при мъжете европейски шампион ще стане българинът Стоян Енев, а сребърен медалист - Владимир Урумов.
Енев, който вече е на 32 годинни, завършва на трето място на шампионата в Анталия в двубоя след турчина Бюнямин Сезер и кипъреца Димитрис Минасидис. Двамата обаче са сред уличените от ИТА в употреба на допинг.
31-годишният Урумов, който финишира пети в същата категория, се придвиждва до второ място в двубоя, тъй като и румънецът Флорин Йонуц Кройтору, който е четвърти, е сред злоупотребилите със забранени вещества.
След дисквалификациите в отделните движения Урумов трябва да вземе сребърния медал в изхвърлянето, а Енев - бронзовия. В изтласкването Енев запазва златото си, а Урумов от четвърти става сребърен медалист.
Стоян Енев и Владимир Урумов обаче не са единствените българи, които ще прогресират в зоната на медалите след наказанията.
В най-ниската категория при мъжете - тази до 56 килограма, Асен Мурадов добавя към бронза си от изтласкването бронз в изхвърлянето и бронз в двубоя заради наказанието на турчина Гьокхан Кълъч, който финира трети в общото подреждане.
В категория до 77 килограма Александър Димитров печели бронзов медал в изтласкването заради наказанието на шампиона Разван Константин Мартин от Румъния. В общото класиране в двубоя Димитров и другият българин Денис Юзекчиев се придвижват от 7-мо и 8-мо място на 5-о и 6-о място, тъй като и албанецът Хюсен Пулаку, който е пети, е дисквалифициран.
При жените България също печели не един, а три бронзови медала чрез Румяна Петкова. Тя добавя към отличието си от изхвърлянето такива в изтласкването и двубоя в категория до 75 килограма. Петкова ше се "качи" на почетната стълбичка заради наказание на Хатидже Йълмаз от Турция.
Ето и списък на всички, за които ИТА е открила данни, че са използвали допинг по време на европейското първенство по вдигане на тежести в Анталия през април 2012 година:
Хюсен Пулаку (Албания, мъже, до 77 кг), Ханна Бациушка (Беларус, жени, до 69 кг), Димитрис Минасидис (Кипър, мъже, до 62 кг), Иракли Турманидзе (Грузия, мъже, +105 кг), Раули Цирекидзе (Грузия, мъже, до 85 кг), Кристина Йову (Молдова, жени, до 53 кг), Флорин Йонуц Кройтору (Румъния, мъже, до 62 кг), Разван Константин Мартин (Румъния, мъже, до 77 кг), Оксана Сливенко (Русия, жени, до 69 кг), Гьокхан Кълъч (Турция, мъже, до 56 кг), Бюнямин Сезер (Турция, мъже, до 62 кг), Хатидже Йълмаз (Турция, жени, до 75 килограма) и Фатих Байдар (Турция, мъже, до 85 кг).
Седем от 13-те уличени с допинг спортисти - Турманидзе, Цирекидзе, Йову, Мартин, Сливенко, Сезер и Байдар са взели поне един златен медал в поне едно от движенията или двубоя на първенството в Анталия.
Осем от уличените пък са били хващани с допинг по-рано в кариерите си и макар повечето от тях вече да са приключили със състезателните си кариери, те би трябвало да получат доживотно спиране на състезателните права. Сред тях е олимпийската шампионка Сливенко, която бе наказана между 2018 и 2020 година.
ИТА започна да преразглежда резултатите от състезанията през новия век, тъй като стана ясно, че бившият президент на Международната федерация по вдигане на тежести Тамаш Аян е получавал подкупи, за да прикрива случаи на употреба на допинг. Смята се, че унгарецът е заработил по този начин повече от 10 милиона долара.

Подобни статии