Какво показва сравнението на военните възможности на Гърция и Турция

Въпреки разликата в мащабите между Гърция и Турция, все пак се наблюдава такова съотношение на военните възможности на двете страни, което в никакъв случай не позволява на Анкара да има решително числено превъзходство и да доминира в съревнованието помежду им.

Това се казва в годишния доклад на Кипърския център за стратегически проучвания за "баланса на силите между Гърция и Турция през 2021 г."

Въпреки това в доклада се посочва, че акцентът в гръцките държавни бюджети под натиска на икономическите дадености, който е повече върху поддръжката и модернизацията на съществуващите способности и по-малко върху нови покупки, евентуално може да позволи на постоянно въоръжаващата се Турция да разшири разликата, особено в морските и въздушните средства (самолети, корвети, фрегати, хеликоптери, безпилотни летателни апарати и др.) с цел постигането на геополитически и други изгоди.

Както се казва в доклада, в сухопътните сили, по отношение както на човешкия военен ресурс, така и на основните танкове, бронирани машини и други средства, турското числено превъзходство от една страна е факт, но като цяло е по-малко в сравнение с предишни години. Като резултат разликата в съотношението на силите между двете страни в различни категории е по-малка и по-положителна за Гърция, отколкото по-рано.

Във военноморския флот сравнението на силите с Турция е още по-положително за гръцката отбрана, особено що се отнася до тежките морски средства като подводници (11 гръцки и 12 турски) и фрегати (13 гръцки и 16 турски) със силни възможности за посрещане на всякаква турска провокация в Егейско море. Останалите военноморски съдове (на Гърция), макар и числено по-малко от турските, все пак са значителна сила на гръцкия военноморски флот, която другата страна не може да пренебрегне.

Във военновъздушните сили Гърция с 230 бойни самолета - със 78 по-малко от Турция - поддържа съотношение на силите 1,3 турски изтребителя на 1 гръцки, което ще се подобри с доставката на френските изтребители "Рафал". И макар че се нуждаят от модернизация, значително технологично развитие и числено увеличаване на общия брой на наличните средства в този сектор, военновъздушните сили са много силен, надежден и решителен елемент за защита на гръцкия национален суверенитет. Същото се отнася и до Турция, се казва в доклада.

Според него предимство на Гърция е високият дял на професионалните военнослужещи във въоръжените сили (52 процента в сухопътните сили и 88 процента във военноморските спрямо съответно 23 и 29 процента в Турция). (Предимство) е и единството в армията, ясната представа за вида и произхода на заплахата и високото равнище на обучението. Проблем са затруднената икономика и ограниченията, по-малките мащаби, големите изисквания - технологични и други - които географското пространство на изток налага за ефективната отбрана.

В доклада се отбелязва, че предимство на Турция са по-високите бройки и по-големите мащаби и развитието на местната военна промишленост, което я прави автономна в различни области, както и нововъзникващ значителен износител. Сериозен проблем са многобройните заплахи, пред които е изправена в околността си и в чужбина, намесата й с 40 хиляди военнослужещи в различни кризи извън страната с огромната поддръжка, която изисква този ресурс, отслабването от чистките на опозиционни кадри, лошите отношения със САЩ и ЕС и със страните от региона, както и американските санкции и ограничения.

Населението на Гърция е 10 761 253 души, а на Турция 82 017 514.

В анализа се допълва, че персоналният състав на редовна служба от гръцка страна възлиза на 142 700, а от турска на 355 200 души. Турция има най-високия брой военнослужещи в НАТО (освен САЩ) и изобщо в Европа. Следват Франция с 203 000 военнослужещи, Германия със 184 000, Италия със 166 000, Обединеното кралство със 149 000 и след това Гърция.

Според тези числа на 2,4 турски военнослужещи съответства един гръцки при съотношение 3,5:1 през 2014 г. Персоналният военен състав в Турция е намален предимно заради намаляването на срока на военната служба, отклоняването от нея (отклонилите се от служба се оценяват на около 450 хиляди) и - на равнище кадри - на масовите чистки на "дисиденти" от страна на режима на Ердоган.

Подобни статии